vestnik

(Mednarodni dan slovarjev) "Brez njih so druga dela hitro invalidna"

Vestnik.si, STA, 16. 10. 2022
Profimedia
Danes zaznamujemo mednarodni dan slovarjev.
Aktualno

Šestnajsti oktober je mednarodni dan slovarjev. Na ta dan se je leta 1758 rodil ameriški pisec slovarjev Noah Webster. V Sloveniji mednarodni dan letos obeležujemo že četrtič z različnimi prireditvami. Njihova letošnja rdeča nit je pogled v preteklost, sedanjost in prihodnost slovarjev in slovaropisja za slovenski jezik.

Letošnje različne prireditve, ki so jih pripravili v sekciji za leksiko Zveze društev Slavistično društvo v sodelovanju z Inštitutom za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZUi, segajo od predavanj in predstavitev novih slovarjev ter drugih jezikovnih virov do dveh okroglih miz.
Da je slovar več kot samo knjiga, v kateri so besede razvrščene po abecedi in pojasnjene, je na enem od kratkih predavanj opozorila profesorica na oddelku za anglistiko in amerikanistiko Marjeta Vrbinc z ljubljanske filozofske fakultete.
Na pomen slovarjev je opozoril tudi raziskovalec pri Slovenskem lingvističnem atlasu in Slovanskem lingvističnem atlasu na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in urednik revije Jezikoslovni zapiski Peter Weiss, ki je poudaril, da sami slovarji niso dovolj, a so lahko brez slovarjev druga dela hitro invalidna. Sam si tudi želi, da bi v prihodnosti nastalo čim več slovarjev.


Nastajajo več let
Tako v Sloveniji kot drugod obstajajo različne vrste slovarjev, skupno jim je, da nastajajo več let in jih običajno ustvarjajo delovne skupine ali kolektivi.

Najobsežnejše in najpomembnejše slovarsko delo v Sloveniji, Slovar slovenskega knjižnega jezika (SSKJ), je nastajalo med letoma 1945 in 1991 je bilo prvič natisnjeno v kompletu petih delov, ki so izhajali posamično, v letih od 1970 do 1991.

Vsebina petih knjig je pozneje izšla nespremenjena v dveh ponatisih (leta 1995 v eni knjigi, leta 2008 v petnajstih) in v več prav tako nespremenjenih elektronskih izdajah (1997, 1998, 2000, 2010), poleg tega pa je prosto dostopna na spletnih naslovih. Prva izdaja SSKJ obsega 93.148 slovarskih sestavkov, v katerih je opisanih nad 107.000 besed. 

Dopolnjena in delno prenovljena izdaja SSKJ je izšla leta 2014, tretja izdaja, pri kateri ne gre za posodobljeno različico prejšnje, ampak je izdelana povsem na novo, nastaja od leta 2016.

Ameriški pisec slovarjev Webster se je rodil 16. oktobra 1758 in dan slovarjev v čast tega slavnega ameriškega sestavljavca slovarjev zaznamujejo po vsem svetu. Webster je začel študij na univerzi Yale pri 15 letih. Njegov prvi slovar, Obsežen slovar angleškega jezika, je luč sveta ugledal leta 1806. Kasneje je sestavil prvi ameriški slovar in velja za očeta ameriške leksikografije. Prva izdaja ameriškega slovarja angleškega jezika je izšla leta 1828. Websterjevi slovarji tudi danes veljajo za najbolj znane slovarje na svetu.

jezikoslovje dan-slovarjev
Kaj zdaj berejo drugi