vestnik

Mednarodni logistični center v Lipovcih: Po obisku vlade se je kolesje zagnalo

Majda Horvat, 8. 12. 2021
Majda Horvat
Luka Koper je v Lipovcih lastnica 64 hektarjev kmetijskih zemljišč, ki jih je leta 2008 kupila z namenom ureditve logističnega centra.
Aktualno

Ureditev zemljišč v Lipovcih je ponovno aktualna, zdaj sporočajo z Luke Koper. Zagnati naložbe, da bo Luka pripravljena za drugi tir, pravi nadzornik Franci Matoz.

Ureditev zemljišč je ponovno aktualna, so nam glede aktivnosti, ki so spet stekle v zvezi s projektom mednarodnega logističnega centra v Lipovcih, sporočili z Luke Koper. Več ne razkrivajo. Je pa kratko informacijo mogoče osvetliti s sporočili iz razprave na javni tribuni v Lendavi, ki je potekala 23. novembra ob obisku vlade v Pomurju, ter odgovori, ki jih je v intervjuju, objavljenem 2. decembra v Delu, podal Franci Matoz, predsednik nadzornega sveta Luke Koper.

Marko Virag, župan občine Beltinci, je na srečanju z vlado v Lendavi to prosil za čim prejšnji sestanek s predstavniki Luke Koper. Kot kaže, se je to tudi že zgodilo. Dejal je še, da je treba projekt premakniti z mrtve točke, saj da že dve leti stopicajo na mestu, jasno pa je bilo tudi njegovo sporočilo - z Luko Koper ali brez nje. Povedal je namreč, da sami iščejo potencialne vlagatelje in so z nekaterimi že navezali stike, saj interes za vlaganje v projekt obstaja. Luka Koper se zato mora odločiti, ali bo pobudnik za začetek postopkov prostorskega načrtovanja. Torej, ali bo zagrizla v urejanje zemljišč. Uresničitev projekta je povezana  s spremembo namembnosti zemljišč, kot dodajajo v Luki pa tudi s končanjem komasacije območja. Luka Koper je namreč v Lipovcih lastnica 64 hektarjev kmetijskih zemljišč, ki jih je leta 2008 kupila z namenom ureditve logističnega centra. 

javna-tribuna, srečanje-vlade-republike-slovenije, župani, gospodarstveniki, obisk-vlade-v-pomurju
Vanesa Jaušovec
Marko Virag, župan občine Beltinci je na srečanju z vlado v Lendavi to prosil za čim prejšnji sestanek s predstavniki Luke Koper.

Da so se v Luki Koper zganili kmalu po obisku vlade v Pomurju, je mogoče sklepati tudi po izjavi Matoza v prej omenjenem intervjuju. Dejal je, da se v Beltincih župan že tri leta trudi za spremembo namembnosti zemljišča v lasti Luke Koper, ta pa je bila pri tem pasivna. Matoz je bil jasen tudi glede pričakovanj do nove uprave: zagnati naložbe. Luka Koper mora biti namreč pripravljena na drugi tir in s tem na večjo zmogljivost prevoza.

20210614-01065509
STA
Franci Matoz je pred dnevi v intervjuju za Delo dejal, da se v Beltincih župan že tri leta trudi za spremembo namembnosti zemljišča v lasti Luke Koper, ta pa je bila pri tem pasivna.

Ob vseh informacijah, ki jasno kažejo na obuditev projekta še iz časa delovanja osme slovenske vlade - tej je predsedoval zdajšnji aktualni predsednik Janez Janša, pa vendar ni mogoče spregledati razlik, ki sta jih v Lendavi glede tega pokazala Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo, ter Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor. Vizjak je dejal, da je za izvedbo ključno definiranje poslovnega interesa, Vrtovec pa, da ta nedvomno obstaja že od takrat, ko je Luka v ta namen kupila zemljišča. Kot ga je bilo mogoče še razumeti, je pomembno poenotenje glede državne podpore projektu. Sam je ponudil usklajevalno delo "na enem mestu".

občina-beltinci luka-koper logistični-center