vestnik

(FOTO) Mednarodno tekmovanje vojaških oddelkov prvič v Prekmurju. Najboljši 132. gorski polk

STA, Vestnik.si, 24. 10. 2021
desetnik Luka Mitrović, 72. brigada SV
V Murski Soboti in okolici je potekalo 8. mednarodno tekmovanje vojaških oddelkov. Tekmovala je tudi enota Policijske uprave Murska Sobota.
Aktualno

V Murski Soboti in okolici je potekalo 8. mednarodno tekmovanje vojaških oddelkov, ki so se pomerili v vojaških veščinah in psihofizični pripravljenosti. Sodelovalo je osem oddelkov Slovenske vojske, štirje oddelki iz tujine in letos prvič oddelek civilnih policistov Policijske uprave Murska Sobota.

Sodelujoči oddelki tekmovalcev, sestavljeni iz poveljnika oddelka, dveh vodij skupin in šest vojakov strelcev je tekmovalo v vojaških veščinah, kot so gibanje po terenu in osnove orientacije, jedrska, radiološka, kemična in biološka zaščita, prva pomoč ranjencu, premagovanje vodnih ovir, streljanje ter voditeljske veščine. Veliko vlogo pri opravljanju nalog je imela tudi fizična pripravljenost, ki je bila v sklopu tekmovanja preverjena na bojnem testu telesne pripravljenosti.

Gre za elitne vojake

Tekmovanje se je začelo na strelišču v Mačkovcih, vojaške veščine in psihofizično pripravljenost pa so enote dokazovale še na Vaneči, okolici Puconcev in v Murski Soboti, je pojasnil vodja tekmovanja, višji praporščak Klemen Jaunig. Merili so se v psihični vzdržljivosti, poznavanju jedrske, radiološke, kemične in biološke zaščite, voditeljskih veščinah, potiskali težko vojaško vozilo z opremo, dajali prvo pomoč in prenašali ranjenca, prebredli reko in pri Vojašnici Murska Sobota opravili še bojni test telesne pripravljenosti in streljanje z zračno puško.

Kdo je bil najboljši?

Sodelujoči oddelki tekmovalcev so bili sestavljeni iz poveljnika oddelka, dveh vodij skupin in šest vojakov strelcev. Med tekmovanjem so nosili s seboj 20 kilogramov opreme in peš premagali okrog 20 kilometrov hribovitega in ravninskega terena.

"Za to tekmovanje izbere vsaka brigada Slovenske vojske iz svojih podrejenih enot najboljše fizično in psihično pripravljene člane, zato lahko rečem, da so vojaki, ki so premagali naloge na tem tekmovanju, elitni vojaki," pa je sklenila majorka Aleksandra Ferlež, pripadnica 72. Brigade Slovenske vojske.

Po uspešno končanem tekmovanju je v Vojašnici Murska Sobota, potekala slovesna razglasitev treh najboljših oddelkov tekmovanja. Priznanja sta podelila glavni podčastnik Slovenske vojske štabni praporščak Danijel Kovač in glavni podčastnik sil Slovenske vojske višji praporščak Šušnjara Ivan. Prvo mesto in s tem naziv najboljšega oddelka Slovenske vojske je zasedel oddelek 132. gorskega polka, drugo mesto oddelek 74. pehotnega polka, tretje pa oddelek Hrvaških oboroženih sil.

Skupni rezultati:


1. 132. gorski polk
2. 74. pehotni polk
3. Oddelek hrvaških oboroženih sil
4. 10. pehotni polk
5. Rodovski bataljon 72. brigade
6. 20. pehotni polk
7. Oddelek severno makedonskih oboroženih sil
8. Slovenska policija PU Murska Sobota
9. Oddelek Varnostni sil Kosovo
10. 670. logistični polk
11. Enota za komunikacijske in informacijske sisteme
12. 157. logistični polk
13. Oddelek oboroženih sil Združenih držav Amerike

vojska tekmovanje prekmurje