vestnik

Medvrstniško nasilje se ne sme tolerirati

I.B./PUMS, 19. 6. 2018
Sašo Bizjak
Najbolj pogosto je psihično nasilje. 
Aktualno

Ker skoraj ne mine teden, da ne bi zasledili informacij o različnih pojavnih oblikah medvrstniškega nasilja, ki se zgodi v šolskem ali obšolskem okolju, policisti opozarjajo, da je treba taka dejanja obsoditi in proti njim ukrepati. 

Kot so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota, so do sredine junija zaznali 14 neprimernih ravnanj, ki so jih storili otroci oziroma mladostniki. V lanskem letu pa je bilo teh ravnanj 16. To sicer ne pomeni povečanja nasilja na šolah, ampak večje zavedanje in osveščenost, da so nekatera ravnanja, ki so za nekoga nesprejemljiva, tudi dejansko neprimerna. Policisti pri tem sodelujejo z drugimi organi in institucijami, kajti sami ne morejo spreminjati določenih vzorcev ravnanj. Kriminalisti in policisti nesprejemljiva ravnanja preučijo in izvedejo aktivnosti, kot so pogovori, usposabljanja, izobraževanja, represivni ukrepi in podobno.


9ffe4b872e62658e8f17dbb2a97d8922
Andrej Petelinsek
Policisti so preučevali tudi primere fizičnega nasilja med vrstniki.


Najpogostejši razlogi, ki privedejo do nasilja, so nesprejemanje oziroma netoleranca drugačnosti, ljubosumje zaradi osebnostnih okoliščin, dodaten vzrok pa je tudi dokazovanje posameznikov v skupini. V posameznih primerih pa sta bila motiva tudi koristoljubje in želja po osebni uveljavitvi. Nasilje med vrstniki je lahko psihično, fizično ali kombinacija obojega. Najbolj pogosta zaznavna obilka, ki se je pojavila, je bilo psihično nasilje, predvsem prek svetovnega spleta in socialnih omrežij. Nekaj pa je bilo tudi primerov fizičnega nasilja.

Neprimerna dejanja je treba obsoditi.
Vsako ravnanje, ki je za posameznika, zoper katerega se izvajajo posamezna ravnanja, nesprejemljivo, žaljivo, mu daje občutek ponižanosti ali ogroženosti, mora biti nesprejemljivo tudi za družbo, in ga je kot takšnega potrebno obsoditi oziroma sankcionirati.

O nasilju je treba spregovoriti

Otroci in mladostniki naj se o nasilju pogovorijo s starši, učitelji, vzgojitelji, trenerji, prijatelji ali z osebo, ki jim lahko pomaga. Tisti, ki jim je zaupano varstvo otrok in mladostnikov, naj so pozorni na prve znake in naj otrokom ter madostnikom prisluhnejo, nasilje pa prijavijo policiji ali drugim organom. V Pomurju deluje formalno ustanovljena medresorska skupina "Skupina za preprečevanje nasilja v družini za Pomurje". Sestavljajo jo inšpektor SUP PUMS in strokovne delavke Centrov za socialno delo iz Murske Sobote in Gornje Radgone. Skupina izvaja tudi predavanja in okrogle mize po osnovnih in srednjih šolah, v zdravstvu in domovih za starejše.
medvrstniško nasilje