vestnik

Mesarji afero izkoriščajo za boj na trgu

Janko Votek, 6. 2. 2019
Aleš Cipot
Nimamo mesa iz sporne poljske klavnice, navedena klavnica nikoli ni bila naš dobavitelj, sporočajo iz Panvite.
Aktualno

Panvita zagotavlja, da ima popolno sledljivost mesa. Oglasil se je tudi Dejan Židan, nekdanji predsednik Panvite. 

Ministrica Aleksandra Pivec je že dvakrat izjavila, da pri oskrbi slovenskega potrošnika z varno hrano ni panike. Zatrdila je, da je sledljivost izvora mesa dobra, ogledala si je celo obrat Celjskih mesnin, kjer naj bi se prepričala o mehanizmih kontrole in sledljivosti mesa.
Židan: Ministrstvo naj okrepi nadzor
Skupina Panvita je v lasti vplivne pomurske družine Polanič. Predsednik uprave je Peter Polanič, skupino pa danessestavlja devet povezanih družb, ki zaposlujejo čez 600 oseb. Iz Panvite je v politiko prišel Dejan Židan, prvak SD, ki je bil nato v Pahorjevi vladi, pri Alenki Bratušek in Miru Cerarju kmetijski minister. V ta resor sodi tudi nadzor nad varnostjo hrane."Verjamem, da imamo v Sloveniji vse potrebne kontrolne mehanizme, da se takšne zlorabe ne bi mogle dogajati. Kljub temu pa pozivam pristojno ministrstvo, da te mehanizme še okrepi, saj se bomo v prihodnosti verjetno še kdaj srečali s podobnimi primeri v Evropi,"je po poročanju Dela povedal Dejan Židan.


Pa je res tako, ko iz hladilnic za globoko zamrznjenega mesa vsak dan padajo novi okostnjaki. Zadnji primer je iz Panvite, ki je preko danskega distributerja uvozila 15 ton poljskega govejega mesa. Pa Panvita ni edina, je trenutno edina mesarija, ki ima zalogo večjih količin poljskega mesa. Tako kot Panvita delajo vsi mesno predelovalni obrati v Sloveniji. Zato je sežig Panvite na grmadi s čarovnicami nekorekten in za potrošnika zavajajoč. Celjske mesnine so afero izkoristile z obiskom ministrice in se postavile »nad ostale slovenske mesarje«. Čeprav sistem in uvoz mesa tudi tam kot pri drugih deluje na podoben način.

976a0d0213c36454e49027267d5b16d1
Aleš Cipot
Nimamo mesa iz sporne poljske klavnice, navedena klavnica nikoli ni bila naš dobavitelj, sporočajo iz Panvite.


Sicer pa so nam v Panviti pojasnili dvome okrog sporne pošiljke in tudi to v kakšne namene je bilo uvoženo zmrznjeno meso: "V Panviti nimamo mesa iz sporne poljske klavnice. Navedena klavnica nikoli ni bila naš dobavitelj. Meso smo dobavili od uglednega danskega dobavitelja in tudi sicer sodelujemo samo s preverjenimi in zanesljivimi dobavitelji, ki to dokazujejo z vso ustrezno dokumentacijo in so pod rednim veterinarskim nadzorom. Občasno smo primorani del surovine nabaviti v zamrznjeni obliki, se pa ta uporablja samo za izdelke, ki se predhodno termično obdelajo (določene klobase) in se nikoli ne prodaja v obliki svežega mesa ali grilla."

hrana poljska afera panvita