vestnik

Mesec po razburjenju študentov hitro reagiral in napovedal uresničitev Zrimove pobude

Rok Šavel, 12. 1. 2023
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Na ministrstvu za delo napovedujejo dvig subvencije za študentske bone, prenovo kriterijev za študentsko prehrano in poostren nadzor nad kakovostjo ponudbe.
Aktualno

Po kritičnih odzivih na podražitev subvencionirane študentske prehrane, v zvezi s katero je pomurski poslanec Damijan Zrim v sodelovanju z Mladim forumom podal tudi poslansko pobudo, minister za delo Luka Mesec napoveduje spremembe.

Poročali smo o razburjenih odzivih študentskih organizacij zaradi podražitve študentskih bonov, s katerimi se soočajo v novem letu. V zvezi s problematiko je poslanec Damijan Zrim s pomočjo Mladega foruma pristojnega ministra Luko Mesca pozval k spremembam in nanj naslovil poslansko pobudo. Minister za delo je hitro reagiral, saj se je danes sestal s predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) in napovedal povišanje subvencije, izboljšanje kakovosti obrokov in poostren nadzor nad ponudniki študentske prehrane. Ukrepe in hitro odzivnost ministra je podprla tudi predsednica ŠOS, Marike Grubar.

PREBERITE ŠE: 

(PODRAŽITVE BONOV) Poslanec Zrim predlagal rešitve in pozval ministra Mesca, da naj ne odlaša


Kot je poudaril Mesec, bodo v odziv na razmere dvignili subvencije študentske prehrane in na ta način preprečili, da ponudniki podražitve preložijo na pleča študentov. Zakon je že v pripravi in bo v kratkem predstavljen, je napovedal minister. Drugi ukrep je dvig kakovosti prehrane. ''Z nacionalno koordinacijo za prehrano, bomo do konca januarja pripravili izhodišča za prenovo kriterijev študentske prehrane. V delovno skupino smo povabili tudi predstavnike ŠOS,'' je poudaril Mesec. Kot pomemben, tretji ukrep pa je minister navedel tudi poostritev nadzora nad ponudniki študentske prehrane, ki ga izvaja ŠOS.


Subvencija najmanj 4,5 evra, omejitev cene bodo preučili


Višino subvencije študentske prehrane določa Zakon o subvencioniranju študentske prehrane (ZSŠP), zato so na ministrstvu nemudoma pristopili k pripravi novele ZSŠP, s katero nameravajo višino subvencije dvigniti za vsaj en evro. Dvig nameravajo izvesti v dveh korakih. 1. marca se bo subvencija zaradi redne uskladitve z inflacijo dvignila za okrog 35 centov. Po redni uskladitvi pa bodo v noveli ZSŠP določili še višji znesek subvencije, ki bo znašal najmanj 4,5 evra. To pomeni, da se bo subvencija letos dvignila za okrog 30 odstotkov. Na ministrstvu bodo preučili tudi možnost zakonske omejitve najvišje možne cene študentskega obroka, ki bo služila čezmernim podražitvam. "Zavedamo se tudi dodatnih pomanjkljivosti trenutne ureditve, zato bomo preučili pogoje glede izvajanja razpisa in možnosti zagotavljanja bolj kakovostnih in zdravih obrokov ter se zavzeli za prenovo trenutnega sistema, tudi s spodbujanjem vzpostavljanja izgradnje novih javnih menz, ki bi na neprofiten način zagotavljale dostopne kakovostne in polnovredne obroke vsem študentkam in študentom," so navedli na ministrstvu za delo. Gre za predloga zakonskih sprememb, ki sta del poslanske pobude pomurskega poslanca.

Na ministrstvu so vnočil poudarili še potrebo po krepitvi nadzora nad ponudniki študentske prehrane, saj nekateri ponudniki izigravajo sistem in ne spoštujejo predpisanih standardov glede ponudbe študentske prehrane. Za nadzor nad tem področjem je pristojna Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), s katero se bodo zaradi zaznanih anomalij skupaj dogovorili glede okrepljenega inšpekcijskega nadzora nad ponudniki študentske prehrane in doslednega sankcioniranja kršiteljev, so še navedli in spomnili, da bo ta mesec začel veljati tudi nov znesek najnižje bruto urne postavke začasnega in občasnega dela dijakov in študentov, ki se bo predvidoma zvišal iz 6,17 evra na približno 6,92 evra bruto.

luka-mesec študentska-prehrana študentski-boni subvencija damijan-zrim vlada-rs študenti