vestnik

Mestna infrastruktura: Kdaj bodo v Fazaneriji zagoreli žarometi? 

Timotej Milanov, 12. 11. 2018
Aleš Cipot
Vse je že pripravljeno za postavitev žarometov v Fazaneriji. 
Aktualno

V Mestni občini Murska Sobota je aktivnih okoli 80 športnih društev. Že iz tega podatka je mogoče sklepati, da je vprašanje športne infrastrukture v mestu in občini za občane zmeraj aktualno.

Zagotovo je največ oči uprtih v mestni stadion v Fazaneriji, na katerem se spet igra prvoligaški nogomet, kar pomeni, da postaja stadion kraj, kjer prosti čas preživljajo tudi številni Pomurci, ki ne živijo v Murski Soboti, torej je vsekakor smotrn razmislek o dodatnih vsebinah v tem objektu in okolici. Tako je v iztekajočem se mandatu občina zagotovila sredstva za novo igrišče z umetno travo in prenovo slačilnic. Kot smo že poročali, poteka tudi postavitev žarometov na stadionu, ki naj bi zasvetili še letos. Za investicijo bo občina namenila okoli 400 tisoč evrov, od tega bo 75 tisoč evrov primaknila tudi Nogometna zveza Slovenije. Vlaganje v infrastrukturo v Fazaneriji je pomembno tudi z vidika nadaljnjega razvoja nogometa, saj po občinskih podatkih v Murini nogometni šoli trenira več kot 250 mladih. Prav tako je Murska Sobota streljaj od stadiona dobila z montažno halo pokrita teniška igrišča.


Pred kratkim je v poštne nabiralnike občanov priromala predvolilna revija sedanje mestne oblasti pod vodstvom župana Aleksandra Jevška, v kateri je med drugim možno prebrati, da so na področju športa v tem mandatu poskrbeli za rekordna vlaganja. Poleg že omenjenih med objekti, ki so bili deležni vlaganj v tem mandatu, navajajo še športno-rekreacijski center Polana, nogometno igrišče in slačilnice na Pušči, športni poligon v Murski Soboti, rusko kegljišče v Rakičanu, športno-rekreacijsko točko v Nemčavcih, balinišče v Murski Soboti in na novo urejeno območje Soboškega jezera ob paviljonu Expano, ki ponuja nove možnosti rekreacije.

bazen
Jure Zauneker
Murska Sobota naj bi po obljubi ministra za izobraževanje v prihodnosti kljub vsemu dobila pokriti plavalni bazen.


Soboško kopališče je že doživelo manjše kozmetične popravke, pokriti plavalni bazen, ki je bil napovedan že v tem mandatu, pa ostaja prioriteta občine. Po besedah ministra za izobraževanje Jerneja Pikala naj bi pri izvedbi projekta občini pomagala tudi država. »Do prebivalcev imamo večji dolg. Z županom sva imela danes pogovor, borili pa se bomo, da se v bližnji prihodnosti ideja uresniči. Ne gre samo za stvar občine, ampak celotna regija nima zimskega bazena. To pa je nujno, da se vse generacije mladih naučijo plavati,« je Pikalo povedal ob odprtju gibalnega parka ob paviljonu Expano.

Protikandidat za nov športni center

V občini so izjemno priljubljeni tudi borilni športi. V društvih, v katerih se ukvarjajo z njimi, si veliko obetajo predvsem od prenove nekdanjega Sokolskega doma oziroma TVD Partizan, kjer bi lahko izvajali tovrstne dejavnosti in kjer že danes deluje gimnastično društvo. Sedaj namreč društva večinoma najemajo prostore za vadbo na različnih koncih, od trgovskih središč do šolskih telovadnic.


V mestni upravi pojasnjujejo, da je bila leta 2016 izdelana projektna dokumentacija za prenovo objekta. »Poglavitni cilj je celovito obnoviti stavbo, ker je v celoti dotrajana, izboljšati toplotno izolacijo in s tem energetsko lastnost stavbe, optimizirati stroške vzdrževanja stavbe in s tem povezane prihranke energije ter zadostiti predpisom, ki veljajo na tem področju,« pojasnjujejo in dodajajo, da načrtujejo sočasno obnovo strelišča in zunanjega igrišča. Investicija je ocenjena na 968 tisoč evrov in je predvidena v načrtu razvojnih programov občinskega proračuna za obdobje 2018–2021. Partizan bodo začeli obnavljati prihodnje leto, dela pa bodo predvidoma trajala šest mesecev.
Med načrti v mestni upravi navajajo še nadaljnji razvoj Soboškega jezera kot turističnega, športnega in rekreacijskega središča s centrom vodnih športov ter čolnarno, veslaško stezo in wake parkom. Na jezeru in ob poti okoli jezera pa je še možnost razvoja dodatnih dejavnosti. Na območju občine želijo urediti tudi skejterski park in površine za kolesarski kros, zgraditi novo kegljišče ter obnoviti balinišče v Bakovcih. Nove rekreacijske površine, kot so zunanji fitnesi in športni poligoni, pa naj bi dobila tudi primestna naselja.


Podobne poudarke bi pri razvoju športne infrastrukture v primeru izvolitve dal tudi Jevškov protikandidat na lokalnih volitvah Bojan Petrijan. »Športni center Fazanerija ima odlične danosti za nadaljnji razvoj. Te smo želeli izkoristiti tudi s projektom, ki smo ga pripravili leta 2006 in je bil že tik pred uresničitvijo v obliki javno-zasebnega partnerstva. Območje je treba razvijati tudi z vidika športnega turizma, saj ima v tem pogledu prav tako velik potencial. Ne smemo pozabiti tudi na našo srčiko, to je stavba TVD Partizan, saj smo si v občini dolgo prizadevali za to, da smo pridobili lastništvo stavbe, sedaj ji moramo dati še primerno zgodbo,« pravi Petrijan, ki bi si na dolgi rok prizadeval tudi za gradnjo novega športnega centra, v katerem bi lahko po njegovih besedah delovala vsa društva v občini, v njem bi imela tudi enake možnosti najema prostorov, saj se sedaj, kot pravi, morajo s to težavo spopadati sama na trgu, pri tem pa za najem prostorov plačujejo različne vsote.

Danijel Škafar
Poleg stavbe Partizana bodo obnovili tudi zunanje igrišče. 
vestnikvolitve2018 lokalnevolitve2018