vestnik

Mestna občina: Občutljiva razprava o pokopališčih

T. M., 13. 6. 2019
Timotej Milanov
Pokopališče v Černelavcih
Aktualno

Na današnji seji soboškega mestnega sveta so mestni svetniki največ besed izmenjali v razpravi o predlogu odloka o pokopališkem redu v Mestni občini Murska Sobota.

Ta namreč med drugim določa, da naj bi odslej za tega skrbelo javno podjetje Komunala na vseh pokopališčih v mestni občini, medtem ko so doslej za to skrbele krajevne skupnosti, v katerih se je pokopališče nahajalo, razen na mestnem pokopališču, za katerega je že doslej skrbela Komunala. V mestni občini so poleg soboškega še pokopališča v Bakovcih, Černelavcih, Krogu, Kupšincih, Markišavcih, Nemčavcih, Polani, Rakičanu, Satahovcih in v Veščici. Po predlaganem odloku bi bilo sicer še vedno možno, da bi posamezne naloge na pokopališčih opravljale krajevne skupnosti v dogovoru z javnim podjetjem. Predlagani odlok je sprožil številna vprašanja.
Slavincu občinska plaketa
Svetniki so potrdili tudi letošnje občinske nagrajence. Tako bo občinsko plaketo prejel pomurski akademik dr. Mitja Slavinec, zahvalne listine pa bodo dobili Tadeja Hari, Pomursko društvo za kakovost, Koloman Horvat in Anton Škraban.

Kot je izpostavil predsednik občinskega odbora za infrastrukturo Matjaž Durič, ki je sicer tudi predsednik rakičanske krajevne skupnosti, so predlog na odboru zavrnili tudi zaradi vprašanja prenosa nepremičnin-mrliških vežic na Komunalo, saj so bile te večinoma zgrajene s samoprispevkom krajanov. Prav tako v tem primeru več ne bi mogli izvajati pokopov v nedeljo, saj Komunala takrat ne izvaja te dejavnosti, v vaseh pa je to običajno, še pravi Durič. Svetnik SDS Bojan Petrijan pravi, da bi s sprejetjem tega odloka povsem onemogočili konkurenco na tem področju, s čimer se župan Aleksander Jevšek ne strinja, saj meni, da so zasebni ponudniki že doslej opravljali te storitve v dogovoru s Komunalo. Svetnica SD Nives Cajnko opozarja, da bi morali namesto tega večjo pozornosti nameniti kakovosti izvajanja storitev, povezanih z vzdrževanjem pokopališč. Tudi Jevšek je povedal, da ni zadovoljen z izvajanjem teh storitev in da bo od vodstva javnega podjetja ostro zahteval, da na tem področju naredi kakovostni premik.

MOMS
Kaj zdaj berejo drugi