vestnik

Mestna občina: Pogajanja s Petrolom neuspešna

T. M., 23. 4. 2021
Nataša Juhnov
Mestna občina Murska Sobota si prizadeva za energetsko sanacijo objektov v njeni lasti, tudi občinske stavbe.
Aktualno

Realizacija lanskega proračuna manjša od predvidene tudi zaradi epidemije.

Soboški mestni svetniki so potrdili zaključni račun za leto 2020, ki je bil realiziran v višini okoli 20 milijonov evrov, kar je precej manj od načrtovanega. Na strani prihodkov je bila realizacija 78,9-, na strani odhodkov pa 76,9-odstotna. Pri tem je predsednik občinskega odbora za finance Anton Slavic poudaril, da je pri realizaciji investicij izpad znašal okoli pet milijonov evrov. Slavic še meni, da v lanskem letu ni prišlo do bistvenih premikov v razvoju občine, zato je županu Aleksandru Jevšku predlagal več sodelovanja z vsemi svetniškimi skupinami v prihodnosti. Predsednik odbora za gospodarstvo, kmetijstvo in turizem Boštjan Berlak pa kot zaskrbljujočo označuje nerealizacijo tretje faze Severne obrtno-industrijske cone. 

Jevšek je izpostavil posebne razmere zaradi epidemije koronavirusa, zaradi katerih, kot pravi, je morala občina nekatere prihodke tudi pozabiti. “Lani maja smo imeli sklep o odobritvi investicije, sredstva v višini treh milijonov evrov pa smo dobili nakazana komaj za božič,” je lanskoletno situacijo ponazoril Jevšek, ki je še povedal, da so investicije, ki jih občina izvaja v sklopu celostnih teritorialnih naložb, del strategije, ki jo je potrdil mestni svet. Ta pa je bila pripravljena na podlagi ugotovitev 16 delavnic, na katerih so občani imeli možnost podati svoje predloge za razvoj občine. 

V polemiki s svetnikom SDS Bojanom Petrijanom je Jevšek povedal: “Zelo bom vesel, če boste pripeljali kakšnega ministra iz vaše vlade in pri njem pridobili kakšen projekt za Mursko Soboto.” Petrijan pa je odvrnil, da so bili lokalni odbori stranke že ob prisegu aktualne vlade pozvani, da izpostavijo projekte, ki so po njihovem mnenju pomembni za regijo. Pri tem so se po njegovih besedah sami zavzeli za gradnjo vzhodne soboške obvoznice in ureditev ceste med Mursko Soboto in Gederovci. 

Pri obnovi bo pomagalo ministrstvo 

Občina je zaključila razpis za javno-zasebno partnerstvo za izvedbo projekta energetske sanacije javnih objektov v lastni mestne občine, in sicer se je razpis zaključil brez izbire izvajalca. Kot edini ponudnik se je lani prijavil konzorcij družb Petrol in Esotech, a sta bila finančna konstrukcija in sofinancerski delež občine višja od zmožnosti Sobočanov. Kot je pojasnil podsekretar za projekte in investicije Štefan Cigan, bo občina projekt nadaljevala s postopki klasičnega javnega naročanja. Kot smo že večrat poročali, želi občina med drugim sanirati tudi občinsko stavbo in stavbo TVD Partizan. Jevšek je pri tem povedal, da so z ministrstvom za javno upravo dogovorjeni, da bo v primeru občinske stavbe sofinanciralo izvedbo projekta v delu objekta, ki ga zavzema upravna enota. 

Kmalu tudi o Mercatorju

Jevšek je na seji še povedal, da bodo morali v kratkem na mestnem svetu obravnavati tudi odlok o komunalni ureditvi območja nekdanjega Potrošnika, kjer Mercator načrtuje rušitev dotrajanih objektov in gradnjo novega trgovskega središča. 

mestna-občina-murska-sobota mestni-svet