vestnik

Mestni svetniki protestno zapustili dvorano, nato pa ostali v temi

T. M., 17. 12. 2020
Timotej Milanov
Svetniki protestno zapuščajo dvorano mestnega sveta.
Aktualno

Na seji soboškega mestnega sveta je bila v četrtek vroča razprava o načrtovani gradnji vodarne na območju nekdanje Vrtnarije. Omenjeno območje bi moralo biti po mnenju nasprotnikov gradnje namenjeno drugim vsebinam. Projekt pa med drugim zajema tudi rekonstrukcijo vodnjakov v Fazaneriji, kar je prav tako za nekatere sporno.

Svetniki bi morali torej v prvi obravnavi sprejeti predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu, ki bi bil podlaga za gradnjo omenjenega objekta. O tem bi morali glasovati že na septembrski seji mestnega sveta, a so takrat zaradi nesoglasij odločanje premaknili na naslednjo sejo. Vendar tudi tokrat niso prišli bistveno dlje, saj je 11 svetnikov iz vrst SDS, LMŠ, Levice, Modre liste, Desusa, NSi in NSP ter samostojni svetnik Berlak pred glasovanjem obstruiralo sejo, zaradi česar jih v dvorani prav tako ostalo 12, kar pa je bilo premalo za sklepčnost, moralo bi biti namreč prisotnih vsaj 13 svetnikov. Nadaljevanje te točke dnevnega reda so tako spet premaknili na naslednjo sejo. 

Svetnik LMŠ Zoran Kos je povedal, da ne naprotuje gradnji vodarne, ampak sprejemanju rešitev na hitro. Sam zato pričakuje dodatna pojasnila strokovnjakov, vendar, kot pravi, ne tistih iz družbe Vodovod sistema B. 

Svetnik Desusa Jože Šadl meni, da je namen celotnega projekta gradnja nove upravne stavbe družbe Vodovod sistema B, kar so po njegovih besedah skrili v projekt gradnje vodarne. Kot poudarja, bi bilo v novem objektu kar 63 odstotkov površine namenjeno pisarniškim in režijskim prostorom. 

“Nihče ne bo Sobočanom vzel Fazanerije,” je bil kritičen svetnik Neodvisne stranke Pomurja Anton Slavic. 

Župan Aleksander Jevšek je ob tem izpostavil, da je gradnja vodarne del 33 milijonov evrov vrednega projekta nadgradnje vodovoda sistema B in da kot župan noče biti kriv za propad projekta. Sam meni, da prihodnost razvoja Fazanerije s tem ni ogrožena, a poudarja, da brez črpališča v Fazaneriji tudi nadgradnje vodovoda sistema B ne bo. 

Svetniki SDS so najprej zahtevali tajno glasovanje, a podžupan Zoran Hoblaj, ki je vodil sejo, tega ni dovolil, saj predlog ni bil podan v skladu s poslovnikom z zbranimi podpisi svetnikov. Nato so svetniki SDS predlagali poimensko glasovanje, česar pa mestni svet ni sprejel. Slavic je nato povedal, da o tem ne bo glasoval, saj da noče povzročati škode občanom, zato je napovedal, da bo glasovanje obstruiral in k temu pozval vse istomisleče svetnike. Kot rečeno, mu je sledilo še 11 drugih svetnikov, tako da mestni svet na koncu več ni bil sklepčen. 

Svetniki so obravnavali tudi revizijsko poročilo Računskega sodišča, ki je ugotovilo številne nepravilnosti pri poslovanju Javnega podjetja Center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop), a so morali sejo prekiniti, še preden so zaključili razpravo, saj je v prostorih mestnega sveta prišlo do izpada elektrike. Sejo bodo nadaljevali naslednji teden. 

MOMS mestni-svet