vestnik

Mestni svetniki potrdili proračun v prvi obravnavi, nekaj vprašanj tudi o Baški

T. M., 28. 1. 2021
M.V.
V proračunu mestne občine za letošnje leto je predvideno nadaljevanje prenove mestnega središča.
Aktualno

Soboški mestni svetniki so v prvi obravnavi potrdili letošnji proračun, ki znaša slabih 30 milijonov evrov.

Največji del proračuna (4,4 milijona evrov) bo namenjen projektu nadgradnje vodovoda sistema B, projektom trajnostne mobilnosti (2,2 milijona evrov)-ti zajemajo gradnjo kolesarskih stez, krožišč in pločnikov; ceste in prometno infrastrukturo (1,8 milijona evrov) ter reševanje stanovanjske problematike (640 tisoč evrov). Župan Aleksander Jevšek, ki je proračun mestnim svetnikom iz samoizolacije predstavil preko videoposnetka, pa je med pomembnejšimi projekti izpostavil še nadaljevanje prenove mestnega središča, nadgradnje glasbene šole, ureditev parkirišča pred stadionom Fazanerija in obnovo rakičanskega dvorca. Pri tem izpostavlja, da bo 45 odstotkov proračunskih sredstev namenjenih investicijam, pri čemer 28 odstotkov vseh predvidenih prihodkov predstavljajo evropska sredstva. 

Svetniki so imeli več predlogov, za katere upajo, da bodo vključeni v proračun pred drugo obravnavo. Svetnik Neodvisne stranke Pomurja Anton Slavic je predlagal, da bi lahko občina prodala tudi prostore lekarne v Grajski ulici, ki jih po njegovem mnenju ne potrebuje in tako ustvarila še nekaj dodatnih proračunskih prihodkov. Direktorica mestne uprave Milena Vöröš meni, da nakup lekarniških prostorov ni bila slaba investicija, saj občina zanje zaračunava najemnino, v prihodnosti pa bodo lahko služili tudi novemu lekarniškemu zavodu, katerega ustanovitev je napovedovalo vodstvo soboške občine, ali pa jih bodo še naprej dajali v najem izbranemu koncesionarju. Mestni svetnik Nove Slovenije Drago Rajbar je predlagal, da bi občina donirala 150 tisoč evrov soboški škofiji za ureditev ploščadi pred stolno cerkvijo sv. Nikolaja. Svetnik SD in predsednik rakičanske krajevne skupnosti Matjaž Durič pa je predlagal, da se v proračun uvrstijo tudi table za označbo ulic v Rakičanu. 

Več svetnikov je izpostavilo tudi dogajanje v zavodu, ki ga je občina pred leti ustanovila na Hrvaškem za upravljanje s tamkajšnjim otroškim počitniškim domom. Med drugim gre za razrešitev ravnateljice zavoda, o čemer smo poročali v Vestniku. Svetnik LMŠ Zoran Kos je od mestne uprave zahteval podrobne podatke o poslovanju zavoda. Romski svetnik Darko Rudaš, ki je tudi predsednik upravnega odbora zavoda, pa je povedal, da so delovali v skladu s svojimi pristojnostmi, da pa je bilo lansko leto za delovanje zavoda zelo težavno in da druge izbire sploh niso imeli.

MOMS mestni-svet
Kaj zdaj berejo drugi