vestnik

Mestni svetniki v nadaljevanju decembrske seje spet o Ceropu in Mensani

T. M., 23. 12. 2020
Nataša Juhnov
Mensana
Aktualno

Soboški mestni svetniki so nadaljevali z decembrsko sejo, ki so jo začeli že prejšnji teden, a so jo morali prekiniti zaradi izpada elektrike v dvorani mestnega sveta. Tako so svetniki nadaljevali z obravnavo, v okviru katere so se seznanili z revizijo Računskega sodišča, ki je ugotovilo številne nepravilnosti pri poslovanju javnega podjetja Center za ravnanje z odpadki Puconci.

Direktor Ceropa Franc Cipot je svetnikom povedal, da se zavedajo napak, ki jih je ugotovilo Računsko sodišče, in da jih bodo odpravili. Hkrati jim je vnovič zagotovil, da so bile cene javnih storitev, ki jih izvajajo, vedno med najnižjimi v Sloveniji. Prav tako je povedal, da je način delovanja javnega podjetja enak že od ustanovitve naprej. 

V razpravi je bilo možno od več svetnikov slišati očitke v zvezi z investicijo Ceropa v gradnjo medgeneracijskega centra Mensana v Murski Soboti in vlaganju v družbo Mensana, v kateri ima Cerop tudi poslovni delež. Svetnik Neodvisne stranke Pomurja Anton Slavic je tako izpostavil, da so v lastništvu Mensane prisotna tudi zasebna podjetja, zato je župana Aleksandra Jevška vprašal, kdo in kdaj je sprejel odločitev, da so lahko v lastništvu prisotna tudi zasebna podjetja, brez da bi o tem odločal mestni svet. Tudi svetnik SDS Bojan Petrijan meni, da bi morali občinski sveti občin ustanoviteljic odločati o morebitnem vstopu novih družbenikov v Mensano ali odobritvi posojil s strani javnega podjetja, in da so si to pravico po njegovih besedah vzeli župani, čeprav odlok o ustanovitvi javnega podjetja določa drugače. Svetnika Levice Romea Vargo pa je najbolj zmotila ugotovitev sodišča, da javno podjetje ni uporabilo prihodkov za zniževanje cene javnih storitev, kar bi po njegovem mnenju moralo storiti glede na namen ustanovitve. 

Tako Cipot kot Jevšek sta mnenja, da bi še glede Mensane še enkrat naredila enako, če bi se znašla pred takšno odločitvijo. Jevšek meni, da je mesto z gradnjo objekta in sanacijo degradiranega območja nekdanje Družbene prehrane veliko pridobilo. 

Znani letošnji kulturni nagrajenci

Svetniki so potrdili tudi predloge za letošnje občinske nagrajence ob kulturnem prazniku. Denarno nagrado MOMS za vrhunske dosežke na področju kulture bo letos prejel dr. Robert Inhof. Plaketo MOMS za pomembne dosežke na področju kulture bo dobil Tomi Bušinoski. Priznanje MOMS za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti v občini bosta prejelo društvo za humanistična vprašanja Argo in učiteljica športa na OŠ II Vida Bukvič.

MOMS mestni-svet