vestnik

Metaldays: Najčistejši festival v Evropi

Lara Dolinšek, 1. 8. 2018
Lara Dolinšek
Metalci so se hladili v Soči. 
Aktualno

Prejšnji teden je mesto Tolmin, ki leži ob smaragdni reki Soči, spet napolnila črnina ljubiteljev metal glasbe.

Festival Metaldays, ki je bil letos razprodan, je svoja vrata za prve obiskovalce odprl že v sredo, 18. 7., s tem dnevom pa se je začela tudi bitka med šotoristi za najboljše lokacije za taborjenje. Vsako leto festival obišče vse več obiskovalcev, zato je ugoden prostor v senci za taborjenje vse težje najti. Za obiskovalce, ki prispejo šele v ponedeljek, ostane na razpolago prostor za kampiranje le še na nezasenčeni ravnici, ki se razprostira vse do prvih trgovin v mestu.


5d265c6f57623f87714089d304170ddc
Lara Dolinšek
Metaldays v Tolminu.


Uvodno glasbeno dogajanje se je začelo odvijati že v soboto in nedeljo na New Forces odru, kjer je nastopilo prvih trinajst glasbenih skupin. Glavna dva odra z imenom Boško Bursać in Lemmyev oder pa sta se aktivirala v ponedeljek, 23. 7., ki je vselej rezerviran kot prvi dan nastopov večjih uveljavljenih glasbenih skupin. Ta dan so glasbeno dogajanje z vrhunsko pirotehniko zaključili Poljaki Behemoth, pred tem pa so Švedi Eluveitie obiskovalce popeljali skozi melodične skladbe folk metala z različnim spektrom instrumentov, ki jih vpeljujejo na svoji glasbeni poti.

289b8adfc0140b777321ed254a8a317a
Lara Dolinšek
Nastop skupine Behemoth.


S svojim močnim vokalom je presenetila tudi ukajinska pevka Tatiana Shmaylyuk iz zasedbe Jinjer, ki je množico razgrela pod močnim soncem pozno popoldne. Nedvomno si bomo zapomnili koncertni ritual švedskih black metalcev Watain, ki so s svojo črno mašo zaključili drugi dan festivala na drugem odru. Na festivalu so vzniknile govorice, da bo pevec Erik Danielsson njihov koncert popestril s pravo krvjo. Na koncu se je izkazalo, da novice niso bile lažne, ko je pevec s svojih rokah podržal kelih napolnjen s krvjo (domnevno prašičjo). Kakor za koga, ampak tudi takšna dejanja so del sporočilne umetnosti in različnega izražanja. Za vrhunec festivala so poskrbele britanske heavy legende Judas Priest, ki so nastopili v četrtek. Za navdušeno občinstvo je skoraj zmanjkalo prostora pred odrom ob tako velikem številu oboževalcev. Prav tako moramo izpostaviti čudovite ženske vokale vokalistke skupine Myrkur, ki je občinstvo s svojo lepoto, ogrnjeno v svileno belo obleko, skozi temačne vode black metala popeljala v četrtek, ko je odbila polnoč. Glasbeno dogajanje so v petek na prvem odru zaključili Children Of Bodom, na drugem pa odlična zasedba Primordial.

365b604cbe5c67ec2d5e415dceb9bde7
Lara Dolinšek
Children of Bodom.


Obiskovalcem je bilo naklonjeno lepo vreme z visokimi temperaturami. Vsak dan smo lahko na obali reke Soče opazovali številne napihljive zveri in predmete, ki so se spuščali vse do glavne plaže z barom, kjer se Tolminka izliva v Sočo. Na tej plaži je bilo poskrbljeno za glasbo vsak dan po koncertih za vse tiste, ki so bili žejni zabave in odličnih koktajlov. Vsako leto festival preseneti s pozitivnimi novostmi in tudi letos smo bili deležni naslednjih: boljša organizacija wc-jev in tušev, še večja izbira zdrave in raznolike hrane, unikatno svetlo pivo Pain Killer pivovarne Bevog, večja kapaciteta pivskih kozarcev in še mnogo več.

247a1615bba01e2a8bf39c512bda70b8
Lara Dolinšek
Metalci so se hladili v Soči.

Nekateri obiskovalci so bili priča tudi prave metalske poroke, ki se je odvila na glavni plaži z množičnim občinstvom. Prav tako so ves teden bile na voljo različne aktivnosti, kot so jutranja joga, twister, beer pong in podobne. Letošnji tradicionalni tolminski metal festival je obiskalo prek 12.000 obiskovalcev, kar potrjuje nadaljevanje trenda rasti. V črnem festivalskem tednu se število prebivalcev Tolmina poveča kar za štirikrat. Organizacija množičnega sedem dnevnega festivala je velik zalogaj, prav tako pa tudi ohranjanje čistosti naravnega okolja v katerem festival poteka. Tako so se odlični organizatorji, ki se vsako leto potrudijo še za nove izboljšave, tudi letos posebej izkazali, saj je Metaldays postal najčistejši festival med primerljivimi v Evropi.

2eb95875a81c6d4b50b59095a30f2483
Lara Dolinšek
Metaldays v Tolmin.

Letos je v Tolminu na programu kar 7 različnih festivalov. Interes za tovrstne prireditve med organizatorji vsako leto raste, pravi župan Tolmina Uroš Brežen. Lani se je prvič zgodilo, da je začelo prihajati do zapletov pri usklajevanju terminov med festivali. Resnejšo težavo za potek festivalov pa bi lahko prinesla tudi gradnja obvoznice, ki jo načrtujejo že v naslednjem letu. Metaldays 2019 bo potekal od 21.-27. 7, udeležbo pa je potrdilo že nekaj zvenečih skupin kot so Dimmu Borgir, Hypocrisy, Korpiklaani, Soilwork. Udeleženci festivalov se skratka vedno znova radi vračamo na oddih in druženje ob glasbi ob bregovih Gregorčičeve krasne hčere planin.

0b5a87553b7b6dce49a8b1e7df046bfa
Lara Dolinšek
Metaldays v Tolminu.

metaldays tolmin