vestnik

Milan Kučan bo častni občan mestne občine

T. M., 18. 6. 2020
Jure Zauneker
Milan Kučan
Aktualno

Predlog je podprlo štirinajst, nasprotovalo pa mu je sedem mestnih svetnikov.

Soboški mestni svetniki so na današnji seji med drugim razpravljali o predlogih za letošnje občinske nagrade. Častni občan Mestne občine Murska Sobota bo tako postal prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan, med drugim zaradi njegovih prizadevanj v zvezi z aktivnostmi ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Kučana je za prejem tega naziva predlagal župan Aleksander Jevšek.

Predlog je podprlo 14 svetnikov, medtem ko jih je proti glasovalo sedem. Bojan Petrijan je v imenu svetniške skupine SDS nasprotoval temu predlogu, med drugim zato, ker je bil po njegovih besedah Milan Kučan proti osamosvojitvi Slovenije. Nasprotnega mnenja je bil romski svetnik Darko Rudaš, ki pravi, da Kučan ne bi mogel postati prvi predsednik samostojne države, če ne bi večina Slovencev tako odločila. Podporo podelitvi naziva Kučanu je izrazila tudi predstavnica Socialnih demokratov Vlasta Veren.

Plaketo mestne občine bo prejel Ludvik Zelko za življenjsko delo na področju športa. Zahvalno listo mestne občine bodo dobile območna organizacija Rdečega križa, EHO Podpornica in Škofijska karitas za nesebično pomoč pri izvajanju ukrepov in aktivnosti v času epidemije koronavirusa. Zahvalno listino mestne občine pa bo letos prejela Gimnazija Murska Sobota ob 100. obletnici delovanja.

54241286e18bc7aef3f308f7095d7043
Nataša Juhnov
Pokopališče v Murski Soboti

Sprejet sklep o višini grobnine

Svetniki so med drugim potrdili tudi sklep o oblikovanju letne cene grobnine na pokopališčih v mestni občini, ki jih bo zaračunavalo javno podjetje Komunala kot upravljavec pokopališč. Letna cena grobnine brez davka na dodano vrednost bo tako na pokopališču v Murski Soboti znašala 18,48 evra za enojni grob, 11,09 evra za žarni grob in 36,96 evra za dvojni grob. Na pokopališčih ostalih krajevnih skupnosti v mestni občini pa bo grobnina znašala 17,21 evra za enojni grob, 10,33 evra za žarni grob in 34,43 evra za dvojni grob. V sklepu so določene tudi cene za vse ostale tipe grobov.

MOMS milan-kučan