vestnik

Minister za zdravje pozval k narodni enotnosti

Majda Horvat, 30. 7. 2021
SBMS
SMBS
Aktualno

V SB Murska Sobota je v petek začela delovati ambulanta za cepljenje za nenaročene bolnike. Odprta je od jutra do večera, tudi v soboto. NIJZ je ponoči objavil aplikacijo za spremljanje QR kode. QR koda, ki omogoča dostop do raznih delov družbe, je primerljiva z bančno kartico, zato jo je treba varovati.

Ob enakih ukrepih razmeroma sproščene družbe, kot jih poznam danes, in ob precepljenosti, kot jo imamo v teh dneh, bi ob reprodukcijskem številu 1,5 sredi novembra lahko dosegli številke, ki so bile konec marca podlaga za zapiranje družbe, je ob svojem obisku v SB Murska Sobota izpostavil minister za zdravje Janez Poklukar. »V izogib temu prosim vse prebivalce Slovenije, da pristopimo k cepljenju. Potrebujemo narodno enotnost, kot smo jo zmogli leta devetdeset, ko smo vedeli, da potrebujemo svojo državo,« je še izjavil minister.

poklukar j
Majda Horvat
Janez Poklukar na odprtju cepilnega centra brez naročanja v SBMS.

V SB Murska Sobota so danes odprli ambulanto za cepljenje proti covid – 19. Ambulanta bo tu delovala od osme ure zjutraj do osme zvečer vse delavni dni v tednu in tudi ob sobotah, ljudje pa lahko pridejo na cepljenje brez naročanja. Cepilna ambulanta v bolnišnici ne pomeni, da se s tem možnosti za cepljenje po zdravstvenih domovih zmanjšujejo, ampak gre za dodatno izbiro ter večjo dostopnost do storitve, je povedal direktor Daniel Grabar.

grabar
Majda Horvat
Daniel Grabar, direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Minister je na novinarski konferenci izpostavil skrb vzbujajoče naraščanje števila okuženih in zaprosil vse, da pristopijo k cepljenju ter s tem družbeno odgovornim ravnanjem prispevajo k obvladovanju epidemije, opozoril pa je tudi na širjenje okužb po evropskih državah in na pozive, da tudi Evropa doseže višjo raven precepljenosti. Pozdravil je odločitev evropske agencije za zdravila Ema, ki je odobrila dodatno cepivo za otroke stare nad 12 let ter podčrtal pomen dela Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za obvladovanje epidemije in spremljanje situacije, ki je marsikdaj prezrto. »Po podatkih, ki sem jih dobil od direktorja Kreka je NIJZ ponoči objavil aplikacijo za spremljanje QR kode. Vesel sem, da smo po mojih podatkih ena od sedmih evropskih držav, ki to aplikacijo uveljavlja na evropski ravni,« je še povedal Poklukar. Podčrtal je, da ima Slovenija strogo zakonodajo, ki jo je treba spoštovati in da ostajajo podatki ob spremljanju digitaliziranih potrdil anonimni, se je pa potrebno tudi tu zavedati pomena kibernetske varnosti. QR koda je primerljiva naši bančni kartici, je še dejal Poklukar, zato jo moramo enako varovati in zagotovo ne objavljati ali deliti na spletu. »To je naša QR koda, ki nam omogoča dostop do raznih delov družbe. Verjamem, da bo ob zaostrovanju epidemioloških razmer ta uporaba vedno širša.«

Minister, ki ga je spremljal tudi generalni sekretar na ministrstvu za zdravje Bojan Matjašec, se je na delavnem sestanku srečal tudi z direktorji pomurskih zdravstvenih domov, predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje, ter se njim in vsem drugim javno zahvalil za njihov prispevek pri preteklem obvladovanju epidemije in za dosego boljše precepljenosti.

sb-murska-sobvota cepilna-ambulanta minister-poklukar