vestnik

Dodatnih ukrepov omejitev gibanja ne bo, Hojs bi vojake poslal na južno mejo

I.B., STA, 25. 3. 2020
Bobo
Premier je napovedal, da bodo preučili, kaj od morebitnih dodatnih ukrepov omejitev gibanja bi bilo še smiselno sprejeti.
Aktualno

Vlada je sinoči na večerni seji obravnavala prvo celovito oceno stanja po izvedenih ukrepih za upočasnitev in zajezitev epidemije covid-19. Premier je v torek napovedal, da bodo preučili, kaj od morebitnih dodatnih ukrepov omejitev gibanja bi bilo še smiselno sprejeti.

Prve ocene predstavljajo minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za notranje zadeve Aleš Hojs in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Janša je že v torek dejal, da bo to prva celovita ocena ukrepov, potem ko so doslej imeli delne preglede in približno realne ocene o tem, kako učinkoviti so ukrepi. "Najbrž danes ni nikogar, ki spremlja situacijo po drugih evropskih državah in bi menil, da so bili ti ukrepi nepotrebni," je včeraj dejal Janša. Zadnji podatki po njegovih besedah kažejo, da ljudje v veliki meri upoštevajo omejitve gibanja. "Če bo ravnanje vseh nas tudi v prihodnje šlo v tako resno in s pravili upoštevajočo smer, potem marsikatere od zaostritev, ki smo jih videli v drugih državah, v Sloveniji ne bo treba uvajati," je še dejal.

Vlada je v celoti prevzela odgovornost za premagovanje krize, ki jo je epidemija povzročila. Jelko Kacin je povedal, da vsa ministrstva obvladujejo zadeve, zato je tudi prenehal delovati krizni štab. Aleš Hojs je sprva izpostavil, da glede na podatke, ki jih imajo o odloku o začasni prepovedi zbiranja in gibanja na javnih površinah, dodatnih potreb za dodatno omejevanje gibanja ni. Pri tem je izpostavil zrelost in zavedanje o pomembnosti situacije pri državljanih in državljankah in se jim tudi zahvalil, ker upoštevajo ukrepe. Dejal je še, da so policisti v tem času opravili več kot 5000 nadzorov zbiranja na javnih mestih, kršitve pa so zaznali v dveh odstotkih.

 Hojs pa je prebivalce ponovno pozval, naj ostanejo doma. Spomnil je tudi na možnost gibanja, a dodaja, naj rekreacija poteka na primerni razdalji in ne v skupinah. Prednost pa naj imajo starejši, je dodal Hojs.

ales-hojs_pl2
Primož Lavre
Aleš Hojs, minister za notranje zadeve.

Vojska na južno mejo?

Minister je predlagal aktivacijo 37.a člena, ki vojski podeljuje izredna pooblastila, saj pravi, da slovensko vojsko nujno potrebujemo na južni meji. Število migrantov se je namreč v zadnjem obdobju zelo povečalo. So pa kasneje predlog z dnevnega reda seje vlade umaknili, Hojs pa se bo o tem do petka pogovoril s poslanskimi skupinami. 

koronavirus vlada