vestnik

Ministrica Aleksandra Pivec podelila prve certifikate Tradicionalna prleška gibanica

M.V., 4. 7. 2020
Marina Vrbnjak
Certifikat je letos prejelo šest ljubiteljskih pripravljavcev prleške gibanice in štirje tržni ponudniki.
Aktualno

V Križevcih pri Ljutomeru so slovesno podelili prve certifikate Tradicionalna prleška gibanica

Na letošnjem državnem ocenjevanju z mednarodno udeležbo, ki je potekalo sredi junija v Križevcih, je bilo ocenjenih 24 prleških gibanic, kar pet jih je spekla mladina mlajša od 17 let. »Najpomembneje je, da prleška gibanica ostane živa. Zato smo izjemno veseli, da prleško gibanico pečejo tudi mladi,« je povedala predsednica Društva Kelih, ki skrbi za promocijo te prleške tradicionalne jedi, Tjaša Kos.

prleška-gibanica, podelitev
Marina Vrbnjak
Podelitev certifikatov Tradicionalna prleška gibanica

S podelitvijo certifikatov Tradicionalna prleška gibanica se spodbuja peka prleške gibanice v okrogli lončeni skledi tako pri tržnih ponudnikih kot pri ljubiteljih prleške gibanice. Tako so jo namreč pekli nekoč. Ker danes skoraj nihče nima krušne peči, ne doma ne v gostinskem lokalu, pa peka v krušni peči ni pogoj za pridobitev certifikata. Poleg doseganja standardov kakovosti, določenih v pravilniku, je pogoj za pridobitev certifikata uporaba okrogle lončene sklede.

prleška-gibanica, podelitev
Marina Vrbnjak
Podelitev certifikatov Tradicionalna prleška gibanica

Dogodka se je udeležila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije Aleksandra Pivec. "Zgodba prleške gibanice je tesno vpletena v spomine mojega otroštva, ki sem ga preživljala v bližnjem Kogu," je dejala in se zahvalila za ohranjanje te bogate in pomembne kulinarične tradicije Prlekije in s tem tudi Slovenije.
Certifikate so v kategoriji ljubitelji prleške gibanice prejeli Marija Žuman, Majda Markovič, Karlo Marcinjaš, kafetarici Majda in Lidija, Gabika Rauter Puhan in Erazem Kos. V kategoriji tržni ponudniki bodo odslej ponujali prleško gibanico s certifikatom Izletniška kmetija Na koncu vasi, Lončarstvo Žuman Saša s.p., Flo cukeraj in Turizem na podeželju Tompa. Vsi so na državnem ocenjevanju dosegli več kot 85 odstotkov vseh možnih točk.
Več v prihodnji številki Vestnika.
prleška-gibanica aleksandra-pivec
Kaj zdaj berejo drugi