vestnik

Ministrica s porabskimi Slovenci praznovala samostojnost Slovenije

Vestnik, 21. 6. 2021
Zveza Slovencev na Madžarskem
Ministrica Helena Jaklitsch se je udeležila prireditve ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije in predstavitve knjige o Janošu Küharju.
Aktualno

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch se je skupaj s Slovenci v Porabju udeležila praznovanja 30. obletnice samostojnosti Slovenije ter predstavitve knjige o župniku Janšu Küharju.

Dan je ministrica Jaklitscheva začela v cerkvi na Gornjem Seniku, kjer se je udeležila svete maše, ki sta jo darovala domači župnik Tibor Toth in generalni vikar murskosoboške škofije Lojze Kozar mlajši, nato pa še predstavitve knjige o župniku Janošu Küharju. Po predstavitvi je sledilo polaganje venca pri spominski plošči Janoša Küharja. Prireditev, ki je potekala ob 120. obletnici rojstva Küharja, sta organizirala Zveza Slovencev na Madžarskem in Državna slovenska samouprava. 

helena-jaklitsch, gornji-senik, čepinci, janoš-kühar
Zveza Slovencev na Madžarskem
Predstavitev knjige o Janošu Küharju.

helena-jaklitsch, gornji-senik, čepinci, janoš-kühar
Zveza Slovencev na Madžarskem
Župnik Tibor Toth in generalni vikar Lojze Kozar mlajši.

Ministrica se je nato udeležila še prireditve ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije, ki je potekala v graničarskem muzeju v Čepincih. Prireditev je organiziralo Društvo porabskih slovenskih upokojencev, ki je najštevilčnejše slovensko društvo v Porabju. Prireditve so se poleg drugih gostov udeležili še župan Občine Šalovci Iztok Fartek, generalna konzulka Republike Slovenije v Monoštru Metka Lajnšček, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andreja Kovač, predsednik Državne slovenske samouprave Karel Holec in zagovornica porabskih Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss.

helena-jaklitsch, gornji-senik, čepinci, janoš-kühar
Zavod za turizem Šalovci
Metka Lajnšček, Iztok Fartek, Helena Jaklitsch in Marjana Fodor.

30.-let-samostojnosti porabje helena-jaklitsch