vestnik

Ema: Prezgodaj, da bi vedeli, ali nova različica potrebuje tudi novo cepivo

STA, 27. 11. 2021
Pixabay
S cepljenjem proti HPV se lahko preprečijo novi primeri raka materničnega vratu. Slika je simbolna.
Aktualno

Evropska agencija za zdravila (Ema) je sporočila, da pozorno spremlja novo različico novega koronavirusa B.1.1.529, ki so jo najprej potrdili v Južni Afriki. Hkrati je Ema ocenila, da je še prezgodaj, da bi lahko vedeli, ali nova različica potrebuje tudi novo cepivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ema je še sporočila, da potrebuje več podrobnosti, da bi ugotovila, ali so štiri cepiva proti covidu-19, ki so dovoljena v EU, učinkovita tudi proti novi različici, ki ima "številne mutacije", poroča AFP.

cepilni-maraton, zdravstveni-dom-ljutomer, cepljenje
Vestnik.si
Fotografija je simbolična.

"Trenutne informacije so nezadostne, da bi ugotovili, ali se bo ta varianta znatno širila in v kolikšni meri lahko zaobide imunost, ki je nastala zaradi cepljenja," so se sporočili pri Emi. Dodali so, da menijo, da je "trenutno še prezgodaj predvidevati potrebo po cepivu z drugačno sestavo, da bi zaustavili širjenje te različice". Evropska unija se je danes z zaskrbljenostjo odzvala na novico o novi različici in državam članicam povezave predlagala, da ustavijo vse lete v in iz Južne Afrike, kjer so novo različico prvič potrdili. Prvi primer različice B.1.1.529 v Evropi je danes potrdila Belgija. Po poročanju tamkajšnjih medijev gre za žensko, ki ni bila cepljenja proti covidu-19 in ni bila v Južni Afriki.

cepljenje
Rok Horvat
Ema je doslej za odrasle v EU odobrila štiri cepiva proti covidu-19.

Ema je doslej za odrasle v EU odobrila štiri cepiva proti covidu-19: mRNK cepivi podjetji Pfizer/BioNTech in Moderne, ter vektorski cepivi proizvajalcev AstraZeneca in Johnson & Johnson. BioNTech je sporočil, da podatke o tem, kako dobro njegovo cepivo ščiti pred novo različico, pričakuje najkasneje v dveh tednih.