vestnik

Ministrstvo glede nepovratnih sredstev za sončne elektrarne: Zagotovili bomo finančna sredstva za nov razpis

Rok Šavel, 4. 3. 2022
Pixabay
Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec obljublja, da bodo zagotovili sredstva za nov razpis, brez da bi zvišali prispevek, s katerim se v veliki meri financirajo tovrstne spodbude Eko sklada.
Aktualno

Na obvestilo Eko sklada, da je zmanjkalo sredstev za nove razpise za nepovratne finančne spodbude za naprave za samooskrbo z električno energijo, se je zdaj odzvalo infrastrukturno ministrstvo, ki obljublja denar.

Poročali smo, da je Eko sklad sporočil, da so vsa sredstva za nepovratne finančne spodbue za samooskrbo z električno energijo že izčrpana in letos ne bo več razpisov. Zdaj so se odzvali tudi na ministrstvu za infrastrukturo.


PREBERITE ŠE: Eko sklad ne bo več subvencioniral sončnih elektrarn. Združenje slovenske fotovoltaike: Zgrešeno in škodljivo



Zvišanje prispevka ne pride v poštev, ministrstvo bo zagotovilo denar


Kot uvodoma pojasnujejo na infrastrukturnem ministrstvu, je v zadnjih mesecih zaradi številnih dejavnikov in pozitivnih signalov prišlo do izrednega povečanja prejetih vlog na zadnjem razpisu Eko sklada in so bila zato razpoložljiva finančna sredstva že porabljena. Samo danes do 14. ure je namreč Eko sklad prejel preko 2000 vlog. Dejavnik rasti cen energentov je po navedbah ministrstva zagotovo eden od ključnih dejavnikov, ki je povzročil izredno zanimanje za ta razpis. Ob tem pa izpostavljajo še, da ima rast cen energentov tudi vpliv na smotrnost in ekonomičnost investicij v energetsko samooskrbo.

"Eko sklad pridobi velik del sredstev za izvajanje svojega programa na podlagi 2.odst. 5. čl. Zakona o učinkoviti rabi energije, ki se zagotavlja s prispevkom na rabo energije za povečanje energetske učinkovitosti. Prispevek na rabo energije za povečanje energetske učinkovitosti, ki se plačuje za daljinsko toploto, električno energijo ter trdna, tekoča in plinasta goriva, je določen z Uredbo o zagotavljanju prihrankov energije. Dejstvo je, da bi povišanje tega prispevka imelo še dodaten pritisk na že tako visoke cene energentov za vse končne uporabnike, kar bi imelo vpliv tudi na trenutno izvajanje nujnih ukrepov (zamrznitev prispevka OVE, SPTE) za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov. Glede na trenutni interes bomo, v želji po še dodatnem intenziviranju zelene transformacije in zastavljenih ciljev na področju obnovljivih virov energije, zagotovili dodatna finančna sredstva za nadaljnjo uvajanje naprav za samooskrbo z električno energijo. Eko sklad bo v kratkem objavil nov javni razpis," so napovedali na ministrstvu za infrastrukturo.

sončne-elektrarne eko-sklad subvencije nepovratna-sredstva ministrstvo-za-infrastrukturo