vestnik

Ministrstvo je podaljšalo rok za izvedbo projekta prenove mestnega središča v Murski Soboti. Občina sporoča, da dela potekajo nemoteno

Vestnik.si, 12. 5. 2020
Nataša Juhnov
Investicija predstavlja celovito prenovo osrednjega območja centra mesta Murska Sobota – Trg zmage, južni del Slovenske ulice.
Aktualno

Ministrstvo za okolje in prostor je s sklepom podaljšalo rok za izvedbo projekta »Prenova mestnega središča, 1. faza« v Mestni občini Murska Sobota, do konca junija 2021.

Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, iz prednostne naložbe za sprejemanje ukrepov za izboljšanje urbanega okolja in oživitve mest. Z izvedbo tega projekta bodo prebivalci mestne občine deležni sanacije degradiranih območij in izboljšanja kvalitete bivanja, hkrati pa bo izvedba vseh načrtovanih gradbenih in ureditvenih del delovala tudi kot dodatna spodbuda za gospodarske dejavnosti v obdobju oživljanja gospodarstva ob zaključku ukrepov.

Oživiti želijo izpraznjeno mestno središče

Investicija predstavlja celovito prenovo osrednjega območja centra mesta Murska Sobota – Trg zmage, južni del Slovenske ulice. Mestna občina namerava revitalizirati in ponovno oživiti izpraznjeno mestno središče, za katero velja, da obstaja v skladu z merili in kriteriji za določitev degradiranih urbanih območij sum socialne degradacije, zaznani pa sta tudi funkcionalna in fizična degradacija. Cilj je, da se s prenovo uredi privlačnejše okolje za različne ciljne skupine, predvsem prebivalce, zlasti mlade, kar bo pozitivno vplivalo na zmanjšanje izseljevanja ter slabih socialnih razmer na sploh.
Do podaljšanja projekta je prišlo zaradi podaljšanja izvedbe javnega naročila in bistveno višje ponudbene vrednosti od načrtovane v projektantskem predračunu. EU sofinancira 80 % upravičenih stroškov, RS pa 20 %.

Odziv občine

"Končni rok za dokončanje del na Slovenski ulici ni ogrožen in ostaja nespremenjen, to je konec leta 2020. Omenjeni podaljšani rok velja za administrativno zaključevanje evropskega projekta med Mestno občino Murska Sobota in Ministrstvom za okolje in prostor (zahtevki za sofinanciranje, kontrole na terenu, poročanje EU). Gradbena dela na Slovenski ulici potekajo nemoteno, v skladu s terminskim planom."

murska-sobota prenova mestno-središče
Kaj zdaj berejo drugi