vestnik

Ministrstvo pravi, da plače policistov rastejo, in da za stavko ni bilo razlogov

STA, 3. 2. 2020
Jure Zauneker
Na notranjem ministrstvu pravijo, da so realizirali večino stavkovnih zahtev.
Aktualno

Na notranjem ministrstvu so v odzivu na opozorilno stavko v organizaciji Sindikata policistov Slovenije (SPS) ponovili, da za stavko ni utemeljenih razlogov, saj so realizirali večino stavkovnih zahtev. Dodali so, da so pred napovedano opozorilno stavko sindikatu predlagali sestanek, a so jih iz sindikata obvestili, da se ga ne bodo udeležili.

Ministrstvo je v današnjem sporočilu ponovno poudarilo, da so od podpisa stavkovnega sporazuma 27. decembra 2018 uspeli realizirati večino stavkovnih zahtev. Glede ostalih so pojasnili, da je primerjalna analiza vrednotenj delovnih mest za uniformirane poklice v pripravi. Urejanje kariernega sistema v policiji pa "je kompleksna problematika, ki jo je treba rešiti celovito". Še vedno potekajo pogajanja, pri čemer se po navedbah ministrstva predstavniki SPS za razliko od drugega policijskega sindikata že več kot pol leta sploh ne udeležujejo sestankov delovne skupine za pripravo priporočil za izvajanje kariernega sistema v policiji.

Vse ostale točke sporazuma je po njihovih navedbah vlada izpolnila. Se pa vlada in sindikati ne strinjajo, ali so v 15 milijonov evrov, ki se letno namenijo za plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela po projektu Varovanje schengenske meje EU in obvladovanje problematike ilegalnih migracij, vključeni tudi prispevki delodajalca ali ne. V tožbi, ki jo je na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani vložil SPS, še ni bilo odločeno.

83ca2dc16e3573c8246784c8eaec9520
Nataša Juhnov
Na notranjem ministrstvu pravijo, da so realizirali večino stavkovnih zahtev.

Na ministrstvu so ob tem opozorili, da plače policistov rastejo. Od sklenitve sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev konec decembra 2018 do danes se je povprečna bruto plača policistov povečala z 2161,61 evra na 2495,14 evra oziroma za 15,43 odstotka. Z nakupom ustrezne opreme, novih tehničnih sredstev, policijskih vozil, tudi novega transportnega helikopterja, pa zagotavljajo kar najboljše pogoje za ustrezno usposobljenost in opremljenost policistk in policistov, so zapisali.

Dodali so še, da si prizadevajo za povečanje zanimanja za poklic policista s številnimi promocijskimi dejavnostmi ter celoletno javno objavo prostih delovnih mest za kandidate za policiste - nadzornike državne meje. Pravkar so objavili tudi nov razpis za zaposlitev kandidatov za policiste in vpis v višješolski študijski program policist.

Štiriurna stavka

SPS je danes med 8. in 12. uro v notranjosti države ter na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje izvedel opozorilno stavko. Po besedah predsednika sindikata Kristjana Mlekuša je bila policija v notranjosti države prisotna predvsem na kritičnih cestnih odsekih in na območjih z najbolj ranljivimi skupinami prebivalstva ter na mejnih prehodih. Na slednjih so temeljito pregledovali osebna in tovarna vozila.

Večjih težav zaradi opozorilne stavke ni bilo. Po Mlekuševih besedah pa so s svojim delom tudi sporočali, da so policisti za zdaj še prisotni na terenu, "zaradi neodgovorne politike do policije pa jih morda v kratkem ne bo več". Stavkovnih aktivnosti sicer za zdaj ne bodo nadaljevali in bodo počakali na sestavo nove vlade.