vestnik

Ministrstvo za kmetijstvo izdalo odlok o finančni pomoči pri reji prašičev

Vestnik, 23. 11. 2020
Miha Šoštarič
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo Odlok o finančni pomoči pri reji prašičev v letošnjem letu. Ta je bil v četrtek sprejet na seji vlade, pristojno ministrstvo pa ga je pripravilo, saj je sektor prašičjega mesa zaradi epidemije utrpel padec dohodka v drugi polovici letošnjega leta. Zahtevek za dodelitev finančne pomoči mora biti oddan do 25. novembra 2020.

Padec dohodka je posledica negativnih sprememb na trgu, med katere sodijo zmanjšanje kapacitete gostinskih obratov v poletnih mesecih, zaprtje javnih zavodov jeseni, posledično s tem se je zmanjšal nakup mesa, pa tudi zaradi izostanka prodaje dražjih kosov prašičjega mesa oziroma mesa nasploh. Padec oziroma izpad dohodka pri prašičerejcih se kaže predvsem z znižanjem neto dodane vrednosti pri reji prašičev. 

8545fcad7cb003f1f303dfd7d5f67246
Janko Rath
Fotografija je simbolična.

Pred dnevi smo tako že poročali, da bo minister za kmetijstvo Jože Podgoršek vladi predlagal sprejem omenjenega odloka za pomoč sektorju prašičereje, ki bo s finančno pomočjo upravičencem pomagal pri blažitvi poslabšanja ekonomskih razmer v tem sektorju v letošnjem letu. S tem želi namreč ministrstvo ohraniti ekonomske sposobnosti slovenskih rejcev prašičev. 

Upravičenci bodo morali za pridobitev finančne pomoči izpolnjevati določene pogoje, in sicer morajo biti vpisani v evidenco imetnikov rejnih živali v letošnjem letu, kjer so tudi podati o njegovem staležu prašičev na dan 1. februar 2020 in kjer preračun števila živali na glave velike živine (GVŽ) izkazuje na ta dan najmanj tri GVŽ plemenskih prašičev oziroma petnajst GVŽ prašičev pitancev. 

Prav tako mora biti na dan oddaje zahtevka njegovo kmetijsko gospodarstvo vpisano v register kmetijskih gospodarstev, upravičenec ne sme biti v stečaju, prisilni likvidaciji ali osebnem stečaju in ne sme imeti neporavnanih davčnih obveznosti oziroma drugih denarnih nedavčnih obveznosti. Po podatkih opravljene analize tem pogojem ustreza 598 kmetijskih gospodarstev, ki imajo skupno skoraj 22.800 upravičenih GVŽ prašičev pitancev in plemenskih prašičev. 

db54acacf8e060fc9b589552c9b63b81
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Zahtevek za dodelitev finančne pomoči pri reji prašičev za leto 2020 morajo vlagatelji vložiti na Agencijo Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja, in sicer najkasneje do 25. novembra 2020. 

prašičerejci finančna-pomoč