vestnik

Ministrstvo za zdravje predlaga prekinitev pogodbe za dobavo 110 Geneplanetovih ventilatorjev

STA, Vestnik, 4. 5. 2020
STA
Ministrstvo za zdravje predlaga prekinitev pogodbe za dobavo 110 Geneplanetovih ventilatorjev.
Aktualno

Ministrstvo za zdravje je odločilo, da se 90 ventilatorjev Siriusmed R30, ki jih je Geneplanet dobavil zavodu za blagovne rezerve, obdrži ob zagotovilu ustrezne dodatne opreme. Medtem pa bodo 20 tovrstnih ventilatorjev, ki so v skladišču v Rojah, vrnili. Pogodba za dobavo preostalih 110 ventilatorjev se prekine, so za STA sporočili z ministrstva.

Takšno odločitev je minister za zdravje Tomaž Gantar posredoval direktorju Zavoda RS za blagovne rezerve Tomiju Rumpfu na predlog strokovne skupine pod vodstvom Bojane Beović.
Razvezo pogodb je predlagalo podjetje Geneplanet po seriji medijskih prispevkov o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne opreme. S tem po besedah direktorja tega podjetja Marka Bitenca želijo zaščititi svoje dobro ime. Zavodu za blagovne rezerve so predlagali razvezo pogodb za dobavo ventilatorjev v delu, kjer še ni bila izpolnjena, odkup že dobavljenih respiratorjev po dobavni ceni in razvezo pogodb za dobavo zaščitnih mask v delih, kjer te še niso bile izpolnjene.
Tomaž Gantar
Bobo
Tomaž Gantar
V četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija se je namreč odprlo vprašanje ustreznosti ventilatorjev za umetno predihavanje Siriusmed R30. Eden izmed treh članov neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je bila izbrana za ocenjevanje ponudb respiratorjev, Rihard Knafelj je v oddaji ponovil, da ta ventilator ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi covida-19.

Tomislav Mirkovič iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki je nekdaj vodil tamkajšnji center za intenzivne terapije, pa je danes dejal, da si je stroka glede nabave teh ventilatorjev precej enotna, in sicer da je ob dodatni dobavi kompresorja in vlažilca zraka z ogrevanimi cevmi ta ventilator sprejemljiv tudi za zdravljenje bolnikov s covidom-19.

Geneplanet je z zavodom za blagovne rezerve sklenil pogodbo za dobavo 220 ventilatorjev, do sedaj so jih dostavili 110. V Tarči so poročali, da je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pri zavodu za Geneplanet posredoval za 100-odstotno predplačilo, še preden je bila izdana bančna garancija.
Danes vložena interpelacija proti Počivalšku
Geneplanet je bil, kot je razvidno iz ponudbe, edini, ki je imel za osem milijonov predplačila le 50-odstotno bančno garancijo. Drugi dve podjetji - RAM2 in Gorenje - sta imeli bančno garancijo v 100-odstotnem znesku avansa. Četrto podjetje Interpart pa avansa sploh ni prejelo, so še poročali v Tarči.

Zaradi poslov, povezanih z nakupi zaščitne opreme, je bila danes vložena tudi interpelacija proti Počivalšku. Po oceni vlagateljev interpelacije je Počivalšek politično odgovoren za nepregledno finančno okoriščanje posameznikov oz. podjetij, povezanih z nakupi opreme.
Zanikali neprimernost ventilatorjev
V podjetju Geneplanet, ki je zavodu za blagovne rezerve dobavilo ventilatorje Siriusmed R30, so danes znova zanikali neprimernost teh ventilatorjev. Poudarili so, da se uporabljajo v številnih državah, ustrezajo strokovnim zahtevam in imajo vse ustrezne certifikate. Njihovo brezhibnost so po navedbah podjetja potrdili tudi v Sloveniji. Kot so sporočili iz podjetja, te ventilatorje uspešno uporabljajo v številnih evropskih državah, denimo v Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji in na Nizozemskem. Ventilatorji ustrezajo strokovnim zahtevam, imajo vse ustrezne certifikate ter so poleg tega preizkušeni in potrjeni v praksi, so izpostavili.
koronavirus oprema ministrstvo zdravje
Kaj zdaj berejo drugi