vestnik

Mladi zdravniki: Odločitev ustavnega sodišča ne preseneča, najbolj nas je izigral minister za zdravje

R.Š., 13. 2. 2022
Črtomir Goznik
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Mladi zdravniki Slovenije so se v izjavi za javnost kritično odzvali na odločitev ustavnega sodišča, ki je začasno zadržalo dvig zdravniških plač, in na situacijo v zdravstvu.

Po odmevni odločitvi ustavnega sodišča, ki je začasno zadržalo izvrševanje člena zadnjega interventnega zakona, ki za zdravnike in zobozdravnike zvišuje najvišji plačni razred, ki ga lahko dosežejo v sistemu plač v javnem sektorju, so se odzvali v društvu Mladi zdravniki Slovenije.

Njihovo izjavo za javnost objavljamo v celoti.

"Zdravniki smo že dlje časa priča številnim političnim, medijskim in sindikalnim napadom, zato nas odločitev ustavnega sodišča niti malo ne preseneča. Presenečenje tudi ni, da sta izdani dve nasprotujoči mnenji ustavnih sodnikov.

Smo v situaciji, kjer se zdravstveni sistem sesuva. Minister za zdravje “rešuje” zdravstvo brez zdravnikov. Javnost in sindikati izvajajo javni linč nad zdravniki. Dvig plač zdravnikov, ki se sploh ni zgodil, je medijsko problematiziran do skrajnih meja. Prevladuje mnenje, da so praktično vsi poklici v javnem sektorju neposredno primerljivi z zdravniškim.

Nismo prepričani, kaj točno sledi, ali še sploh želimo vlagati napore v popravljanje sistema, ki vidi v nas največje sovražnike in ne partnerje pri nujnih rešitvah. Še enkrat bi želeli poudariti, da se osnovne plače zdravnikov vse od nastanka enotnega plačnega sistema niso spremenile.

Dejstvo je, da je obstoječi enotni plačni sistem slab in da zdravstvo potrebuje korenite spremembe. Verjeli smo v nov zakon, ki bi lahko pomenil nov začetek za vse zdravstvene delavce. In še vedno stojimo za zahtevo celotnega zdravništva pri izstopu iz enotnega plačnega sistema.

Žal nas je pri tej zahtevi najbolj izigral ravno minister za zdravje, ki je kot odgovoren za učinkovito in dostopno javno zdravstvo tisti, ki bi moral stremeti k vzdržnim in celostnim rešitvam. Nasprotno je z ločenimi dogovori z zaposlenimi v zdravstvu, ki so mu tokrat napovedali celo stavko, povzročil razdor znotraj zdravstvenih delavcev, dodatno ponižal poklic zdravnika in sprožil splošni val nezadovoljstva.

Čas je, da za nastalo situacijo prevzame odgovornost.

Z lepimi pozdravi, Mladi zdravniki Slovenije"

mladi-zdravniki-slovenije ustavno-sodišče zdravniške-plače zdravstvo