vestnik

Mlin na Muri: Mlinsko kolo ostaja zagozdeno

Damjana Nemeš, 20. 9. 2020
Gabrijela Küzma
Mlinsko kolo, ki ga je julija voda odtrgala od mlina, ostaja v reki Muri.
Aktualno

Mlin na Muri v Ižakovcih je od srede julija brez vodnega kolesa, potem ko ga je močan tok reke, ki je s seboj prinašal tudi podrta drevesa in lesene hlode, odtrgal in odnesel po reki navzdol, nakar se je zagozdilo med vejami in hlodi.

Kot je povedala Gabrijela Küzma, direktorica Zavoda za turizem, kulturo in šport (ZTKŠ) Beltinci, kolesa za zdaj še niso premikali, saj še ni znano, kako bo z obnovo. Trenutno še potekajo pogovori z zavarovalnico, kolikšen delež škode jim bo povrnila. Objekt je namreč v celoti zavarovan. »Pogovori o izplačilu škode z zavarovalnico so že stekli, vendar so po predložitvi predračuna za popravilo mlinskega kolesa zaprosili za poročila o julijskem stanju vode. Znesek predračuna se jim namreč zdi previsok, zato bodo potrebna še nadaljnja usklajevanja,« pove Küzmova.

mlin-na-muri, ižakovci, mlinsko-kolo
Gabrijela Küzma
Mlin na Muri je zaradi deroče reke sredi juliija ostal brez mlinskega kolesa.

Prenova mlinskega kolesa se bo zagotovo zgodila, ZTKŠ Beltinci, ki upravlja objekt, ter Občina Beltinci, ki je delna lastnica, pa bosta poleg povrnjene zavarovalnine skušala pridobiti še druga sredstva. »Novega mlinskega kolesa na stare temelje ne bomo postavljali, zato smo se odločili tudi za menjavo čolnov oziroma kumpov, na katerih stoji mlin. Seveda je odvisno, kolikšen delež škode bomo dobili povrnjen. Menimo, da bi ga morali dobiti v celoti, kljub temu da je mlin že star in v slabem stanju,« je še povedala sogovornica. Dodala je, da so za predračun za popravilo kolesa zaprosili podjetje Gnom iz Stične, ki opravlja storitve na področju ohranjanja kulturne dediščine, vendar bodo morali pridobiti še nekaj dodatnih ponudb oziroma predračunov. Vrednost mlina ob njegovi postavitvi leta 1999 je bila približno 75 tisoč evrov, nedavna prenova vodnega kolesa, ki je sedaj zagozdeno v reki Muri, pa je stala približno 20 tisoč evrov.

Gabrijela Küzma
Mlin na Muri je zaradi deroče reke ostal brez mlinskega kolesa.
mlin-na-muri Ižakovci ztkš-beltinci