vestnik

(ODPOVED ZDRAVSTVENEGA LETOVANJA) Mnogi jokali, ker ne bodo šli na morje

A. Nana Rituper Rodež, 1. 8. 2020
Marko V.
Zdravstveno letovanje otrok.
Aktualno

»Mesece smo bili bitko in jo na koncu izgubili,« pravi Lili Miloševič, predsednica Društva prijateljev mladine Murska Sobota (DPM MS), ena od tistih, ki je s srcem in dušo povezani z Baško, kjer počitnice desetletja preživljajo pomurski otroci in mladina.

Kot so povedali starši, so mnogi otroci novico, da letos ne bodo šli na morje, sprejeli z veliko žalostjo in solzami v očeh. »Če je še maja in v prvi polovici junija kazalo, da se bo zdravstveno letovanje izvedlo in v Baško šlo, smo na žalost zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zdravstveno letovanje morali odpovedati. Za organizatorje, DPM Murska Sobota, ki nosimo vso odgovornost, bi bilo možnih zapletov veliko, tveganje pa preveliko. Upamo samo, da smo izgubili eno leto letovanja, ne pa tudi naše Baške v prihodnje,« pravi sogovornica. 

Baska
Arhiv DPM Murska Sobota
Zdravstveno letovanje otrok ni pomembno le za krepitev zdravja, ampak tudi za razvijanje drugih veščin.

Kot izvajalec zdravstvenega letovanja za otroke in mladino so se letos v DPM MS zaradi epidemije znašli v negotovosti. »Ves čas smo se posvetovali s podizvajalci iz Lendave, Gornje Radgone in Ljutomera, direktorico murskosoboškega počitniškega doma v Baški, zdravniki in pediatri ter sofinancerjem ZZZS, spremljali smo situacijo v obeh državah, higienska priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Hrvaškega zavoda za javno zdravje, analizirali smo situacijo in tuhtali o možnih rešitvah. Ob odločanju na podlagi stanja v obeh državah, priporočil in ukrepov tako NIJZ in pristojnih na Hrvaškem smo pripravljali različne scenarije, da bi naredili vse za dobrobit otrok, ne pa da bi delovali v nekem strahu.«

Če bi samo eden dobil vročino

Četudi bi letovanje izvedli, bi na morje lahko odpeljali veliko manj otrok kot v minulih letih, ko so v petih izmenah, od 1. julija do 20. avgusta, imeli 581 otrok. Zdravniki so svetovali, naj otroci, ki imajo respiratorne težave, zaradi možnih zapletov, povezanih z okužbo z novim koronavirusom, raje ostanejo doma. Ravno zanje pa je morje še posebno koristno.

Treba je upoštevati navodila pristojnih služb, tako slovenskih kot tujih. Težave bi nastale, če bi kateri otrok zbolel. »V vsaki izmeni dobi vročino najmanj 10 odstotkov otrok, naj bo zaradi sonca, domotožja, črevesnih ali drugih težav. Če bi otrok dobil vročino zdaj, bi morali to takoj sporočiti pristojni službi, s tem tvegali karanteno in ne bi mogli niti iz našega doma. To je nepredstavljivo,« nam razloži Miloševićeva.

Upoštevati bi morali tudi razdalje, na en avtobus bi lahko šlo manj otrok in manj bi jih porazdelili po sobah. Če bi se upoštevala priporočena 1,5-metrska razdalja voditeljev in otrok v vodi, bi bila lahko ogrožena življenja otrok. »Ne vem, kako bi se sploh lahko v praksi upoštevala vsa priporočila.«

Kaj bi ostalo ob vseh pravilih 

»Omejeno bi bilo tudi druženje otrok, športni program, zabava, petje in družabni večeri, zato smo se vprašali, kaj bi otrokom od letovanja sploh ostalo. Poleg tega na letovanju sodeluje ekipa ljudi, večinoma prostovoljcev, ki imamo svoje službe. Podaljšanje odsotnosti zaradi morebitne karantene bi lahko bil hud zaplet tudi za družine udeležencev letovanja,« opozarja Miloševičeva.

DSC_0080
A. Nana Rituper Rodež
Lili Miloševič, predsednica Društva prijateljev mladine Murska Sobota: "Ne morem povedati, kako hudo je zaradi odpovedi letovanja vsem, ki smo del tega že leta in ki delamo z otroki in vidimo, kaj jim Baška pomeni."

Ker je bilo preveč nepredvidljivih dejavnikov, ki so povečali tveganje, hkrati pa je raslo število obolelih v obeh državah, so se vsi skupaj, žalostni, kot pravijo, morali odločiti, da letos letovanja ne izvedejo, saj bi bila tveganje in odgovornost prevelika. Dodatno breme je bilo, da je dom na Hrvaškem in še na otoku. Bo pa to leto namenjeno obnovi mladinskega doma v Baški, sredstva je MOMS v proračunu že zagotovila, in načrtom za naprej. Da bodo otroci, kakor hitro bo mogoče, spet lahko šli. »Bili smo bitko in moram povedati, da nam je prostovoljcem, ki smo del tega letovanja in ki leta delamo z otroki in vidimo, kaj jim to pomeni, zelo težko,« pove Miloševičeva. 

Baska-1024x613
Arhiv DPM
MOMS je za letošnjo pomlad načrtovala sanacijo strehe Otroškega počitniškega doma v Baški, zaradi nastali razmer, pa se bodo lahko dela začela najprej jeseni. Foto Arhiv DPM

Kaj Baška otrokom pomeni

Predsednica DPM poudarja, da je letovanje za otroke velikega pomena. »Tu delamo na temelju inkluzivne in doživljajske pedagogike v duhu sodobnega časa ter z željo, da dejavnosti omogočimo vsem otrokom in mladini, brez razlik.

Lili Miloševič: Veliko je otrok, ki nimajo možnosti, da bi šli na počitnice s svojo družino, in to je zanje lepa priložnost, da doživijo nekaj dobrega, da si naberejo moči in izkušnje za spopadanje z različnimi izzivi v življenju.

V Baški gradimo na tem, kar imamo. To je najprej zdravstveno letovanje, zato se krepita telesno in duševno zdravje, hkrati je tudi učenje sobivanja, sodelovanja, solidarnosti, potrpežljivosti …

V skupinah otroci razvijajo lastnosti, ki se tu pokažejo zelo pomembne, da nekdo zna nekoga potolažiti, mu pomagati, spodbujati drugega. Iz dneva v dan razvijamo temeljne vrednote, ki povezujejo skupnost in gradijo pomembna, včasih vseživljenjska prijateljstva. Naši voditelji, ki so med seboj prav tako prijatelji, otrokom stojijo ob strani, ko se znajdejo v različnih stiskah, saj prihajajo iz različnih okolij in s sabo prinašajo različne, tudi zelo težke izkušnje. Lahko da so doma negotove razmere, nestrpnosti, lahko da gre za ločitev, bolezni ali smrt bližnjih. Tu se mladi povežejo z vrstniki, si zgradijo socialno mrežo in najdejo oporo v odraslih.«

40d976b7a78e904d510912e6a3af1aa3
Arhiv Dpm Murska Sobota
Baška ni sinonim le za zdravstveno letovanje, je veliko več. In letos otroci druženje z vrstniki in prijatelji potrebujejo še toliko bolj. Fotografija je simbolična.

So le nasmeški in aplavzi

So pa tudi počitnice in zato v Baški ni storilnostnih pritiskov, ni primerjanj, ocen, so nasmeški in aplavzi. Predvsem je pomembno spodbujanje, da otrok odkrije svoja znanja in talente, da se opogumi in tudi pokaže, kaj zmore. Mnogi še nikoli niso zapeli, niso upali nastopati pred večjo skupino ali imeli priložnosti pokazati izjemne veščine. Nekateri so zelo nadarjeni, a prej niso prišli do izraza ali še nihče v njih ni odkril, kaj skrivajo. »V Baški je za to veliko priložnosti. Mnogi gredo prvič sami od doma in se domov vrnejo drugačni, bolj samostojni, bolj samozavestni, bolj pogumni, saj so prepoznali, v čem so lahko dobri in sprejeti od drugih,« razmišlja Miloševičeva.

Opozorila je še, da je bilo na začetku, ko so v zdravstveno letovanje vključili mlade, stare do vključno 18 let, veliko dvomov. »Popolnoma po nepotrebnem. Krasno je gledati, kako mladi, srednješolci, prevzemajo nove vloge, pomagajo voditeljem pri skrbi za mlajše ter kako postanejo odgovorni, si krepijo samozavest in osebnostno bogatijo,« še pravi Miloševićeva. »Vsi, ki tam puščamo srce, smo te dni veliko v stiku, se pogovarjamo in načrtujemo naša prihodnja skupna zdravstvena letovanja. Zdaj ko letovanja v Baški ni, šele vidimo, kaj nam vsem, ne le otrokom, to pomeni,« je povedal eden od voditeljev.

zdravstveno-letovanje-otrok baška otroci lili-miloševič