vestnik

Mobilna aplikacija pripomogla k zmanjšanju neplačevanja prispevkov

M.V., 8. 7. 2019
Andrej Petelinsek
V primeru nepredložitve obračuna delodajalca FURS takoj pozove k predložitvi obračuna, v primeru neplačila pa začne postopek davčne izvršbe.  
Aktualno

V treh mesecih poslali 73 % manj obvestil o neplačanih prispevkih za socialno varnost.

"Brezplačna mobilna aplikacija eDavki, ki fiizičnim osebam ponuja številne funkcionalnosti poslovanja s finančno upravo, je pripomogla k zmanjšanju neplačevanja prispevkov," so prepričani pri Finančni upravi RS. Aplikacija med drugim ponuja tudi personalizirani koledarček, preko katerega zavezanec prejema obvestila o svojih konkretnih obveznostih in pravicah, med katera spadajo tudi obvestila o morebitnih neobračunanih in/ali neplačanih prispevkih za socialno varnost.
Aplikacija se je izkazala za učinkovito
Dejstvo, da so delavci sproti seznanjeni o morebitnih neplačanih prispevkih, vpliva na vedenje delodajalcev. "Doslej smo tistim delavcem, ki so registrirani v mobilno aplikacijo eDavki (teh je trenutno 53.108) obvestila množično pošiljali trikrat, vsakič pa smo jih pošiljali manjšemu deležu zaposlenih,"pravijo na FURSu. V mesecu aprilu so obvestila poslali 1.557 delavcem (3,28% od vseh, ki so registrirani v mobilno aplikacijo eDavki), maja je obvestila prejelo 945 delavcev (1,93% od vseh), ta mesec pa je takšna obvestila prejelo 426 delavcev (0,8% od vseh, ki so registrirani v mobilno aplikacijo eDavki). Podatki torej kažejo, da se delodajalci delavcev, ki so registrirani v mobilno aplikacijo eDavki, redkeje izogibajo plačevanju prispevkov za socialno varnost.

davki edavki prispevki furs