vestnik

Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovec: Februarska plača brez nadomestila za malico

D. N., 31. 3. 2023
Damjana Nemeš
Moda Mi&lan Gornji Petrovci
Aktualno

Sprva delavcem niso bili izplačani niti potni stroški, nakazani so bili šele pozneje.

Finančnim težavam tekstilnega podjetja Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovec ni videti konca. Zaposleni so na plačilni listi za februar kot običajno dobili izračunana tudi zneska za malico in potne stroške, vendar tega denarja ob nakazilu plače na transakcijskih računih ni bilo. Potne stroške so nato čez nekaj dni le dobili izplačane, nadomestila za malico pa do priprave tega prispevka po pričevanjih zaposlenih še niso imeli na računih. »Ne vem, kako bo naprej, če se bo to dogajalo. Potem pa še poslušamo, da smo za takšno stanje odgovorni tudi zaposleni, ker ne sešijemo zadosti kosov,« nam na poizvedovanje pove ena od zaposlenih, ki ne želi biti imenovana.

milan-mörec, moda-mi&ian, gornji-petrovci
Damjana Nemeš
Moda Mi&lan Gornji Petrovci

S položajem v podjetju je seznanjena tudi Zdenka Bobovec, pomurska predstavnica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki se z direktorjem podjetja Milanom Mörcem redno sestaja ali se z njim pogovarja po telefonu. »Drži, kar pravite. Februarska plača je bila izplačana brez malice in potnih stroškov, ti so bili izplačani pozneje. To govorimo samo za plačo za omenjeni mesec, za vse druge prej je bilo vse sproti plačano. »Domnevam, da potni stroški in malica niso bili nakazani na transakcijske račune zaposlenih zaradi likvidnostnih težav,« je ob tem še povedala Bobovčeva.

Ali domneve sindikalistke držijo in ali je podjetje res v likvidnostnih težavah, smo hoteli povprašati tudi direktorja, vendar nam je v telefonskem pogovoru, ki smo ga z njim opravili na kratko, povedal le, da ima zdravstvene težave in da o tem sedaj ne more govoriti.

Regresa še vedno ni 

Ker smo nedavno poročali o še enem finančnem dolgu, ki ga ima direktor Milan Mörec do zaposlenih, to je neizplačanem regresu za letni dopust za leto 2022, smo sindikalistko Zdenko Bobovec povprašali tudi o tem. Kot je povedala, je bil 3. marca letos opravljen zbor članov sindikata podjetja, ki se ga je namesto direktorja udeležil vodja splošne službe v podjetju Moda Mi&lan Jože Podlesek. Ta jim je v imenu direktorja zagotovil, da bodo preostali regres – doslej so dobili le okrog 100 evrov – dobili izplačan do letošnjega poletja. »Situacija ni enostavna. Kakor koli pa obračamo, moramo razumeti potrpežljivost teh zaposlenih. Veliko jih je že bilo v podobni situaciji, ko se je dogajala zgodba s podjetji Mura in Arum. Res pa je, da kot sindikalistka ne poznam takšnega primera podjetja, da svojim zaposlenim ni izplačal letnega regresa,« je povedala Bobovčeva.

moda-mi&ian milan-mörec gornji-petrovci regres