vestnik

Moja dežela – lepa in gostoljubna: Ljutomer tretji, Glamping Sončna dolina drugi

I. B., 9. 10. 2018
Marina Vrbnjak
Glamping Sončna dolina Bioterme.
Aktualno

V kategoriji manjših mest med nominiranci Ljutomer, med glampi pa Glamping Sončna dolina Bioterme.

V sklopu festivala Dnevi slovenskega turizma je Turistična zveza Slovenije (TZS) podelila priznanja najboljšim krajem in nastanitvenim objektov različnih kategorij v tekmovanju Moja dežela– lepa in gostoljubna 2018. Projekt letos poteka že 27. zapored, častni pokrovitelj pa je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Kot so zapisali pri TZS je urejeno in gostoljubno okolje pogoj za uspešen razvoj turizma. Osnova projektaMoja dežela– lepa in gostoljubna pa je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja okolja, prostora in gostoljubnosti. "Projekt prerašča v vseslovensko gibanje za urejeno okolje in gostoljubnost. Slednja pa na svoj način odkriva širino in vsebinski smisel slogana Turizem smo ljudje," so se sporočili pri TZS.

498864486615907eb8df1e1d75cf0a0f
Darja Lukman Zunec
Izpostavljena je urejenost javnih parkov in trgov.

Med nominiranci Ljutomer in Glamping Sončna dolina Bioterme

V tekmovanju je trinajst kategorij, in sicer večja, srednja in manjša mesta, turistični, zdraviliški in izletniški kraji, kampi, glampi, mladinska prenočišča, mestno, vaško in trško jedro ter tematske poti. V vsaki kategoriji so tekmovali številni kraji, na koncu pa so v vsaki ostali trije nominiranci. Njihov vrstni red so razglasili v Portorožu.
V kategoriji manjših mest se je med nominiranci ob Slovenskih Konjicah in Radljah ob Dravi znašel tudi Ljutomer. Slednji je zasedel 3. mesto, 2. so bile Radlje ob Dravi, na 1. mestu pa Slovenske Konjice. Ocenjevalci, ki so lokacije obiskali v poletnih mesecih, so o splošnem vtisu v Ljutomeru podali naslednjo oceno: "Gospodarsko in kulturno središče Prlekije z bogato ponudbo za domačine in turiste s poudarkom na kolesarstvo in prirejanjem kulturnih dogodkov."

Kot dobre posebnosti mesta so izpostavljeni: urejeni javni parki in trgi, zasaditev lip in druga aktivna ozelenitev mesta, dostopna in urejena infrastruktura, mladim prijazna občina, bogata gastronomska ponudba, dobra povezava z okoliškimi kraji in društvi (peš in kolesarske poti), lepa športna dvorana in rekreativne kapacitete, aktiven in edinstven kasaški muzej, organizacija najpomembnejših kasaških tekmovanj v Sloveniji, primerni koši za ločeno zbiranje odpadkov na območju mesta in urejeni ekološki otoki.

Moteče posebnosti po mnenju ocenjevalcev pa so: nekatere fasade v mestnem jedru so v zelo slabem stanju, zapuščeni lokali in hotel na trgu, manjka hotel, ki bi pomenil boljšo ponudbo za prenočitev v času pomembnejših dogodkov, šibka ponudba spominkov (premalo izkoriščen potencial gastronomskih spominkov, vina, konjev...)



V kategoriji glampi pa je med nominiranci Glamping Sončna dolina Bioterme zasedel 2. mesto. Komisija je izpostavila lasten wellnes, zasebne lesene kadi z geotermalno vodo in svež zajtrk, ki goste pričaka v košarici pred vrati. Zmagovalec v kategoriji je bil Herbal glamping resort Ljubno, na 3. mestu pa je pristal Glamping Olimia Adria village.


turistična zveza slovenije ljutomer glamping sončna dolina Bioterme