vestnik

(MOMS) Anželj na prvi seji predvsem o sodelovanju, članstvo Rudaša v kviazu moteče za nekatere

Rok Šavel, 22. 12. 2022
Aleš Cipot
Seja mestnega sveta
Aktualno

Na konstitutivni seji mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota potrdili mandate novega župana Mestne občine Murska Sobota Damjana Anželja in 26-članskega mestnega sveta.

Konstitutivno sejo mestnega sveta je na predlog najstarejšega svetnika Antona Škrabana vodil dosedanji podžupan v opravljanju funkcije župana Zoran Hoblaj. Mestni svetniki so se uvodoma seznanili s poročili občinske in posebne občinske volilne komisije o izidih volitev, nato je bila v nadaljevanju, kot je to predpisano v poslovniku, imenovana mandatna komisija za potrditev mandatov in ugotovitev izvolitve župana v sestavi Mojca Breščak (predsednica), Bernardka Ružič in Andrej Mešič. Po soglasni potrditvi mandatov in ugotovitvi izvolitve Damjana Anželja za župana je sledil prvi nagovor novega soboškega župana v novem mestnem svetu.

mestni-svet, seja-mestnega-sveta, seja, moms
Aleš Cipot
Seja mestnega sveta

mestni-svet, seja-mestnega-sveta, seja, moms
Aleš Cipot
Seja mestnega sveta

mestni-svet, seja-mestnega-sveta, seja, moms
Aleš Cipot
Seja mestnega sveta

mestni-svet, seja-mestnega-sveta, seja, moms
Aleš Cipot
Seja mestnega sveta

mestni-svet, seja-mestnega-sveta, seja, moms
Aleš Cipot
Seja mestnega sveta

mestni-svet, seja-mestnega-sveta, seja, moms
Aleš Cipot
Seja mestnega sveta

Kdo je zasedel svetniško mesto?


26-članski mestni svet v mandatu 2022-2026 zaseda šest list in predstavnik romske skupnosti.

Svetniška skupina SD: Goran Miloševič, Daniela Mörec, Zoran Hoblaj, Brigita Perhavec, Timi Gomboc, Matjaž Durič (zamenjal bo Damjana Anželja, ki ne more biti župan in hkrati svetnik), Bernardka Ružič in Mitja Kovačič

Svetniška skupina Gibanje Svoboda: Mitja Horvat, Mojca Breščak, Jure Lang, Iris Lanščak, Gorazd Kerec, Staša Horvat, Matej Grah in Nives Cajnko

Svetniška skupina Slovenska demokratska stranka: Aleš Kornik, Tamara Gradinski, Andrej Mešič, Nada Kuhar, Bojan Petrijan in Drago Vigali

Svetniška skupina Lista za našo Soboto: Miran Forjanič

Svetniška skupina Neodvisna stranka Pomurja: Anton Slavic

Svetniška skupina Nova Slovenija - Krščanski demokrati: Anton Škraban

Predstavnik romske skupnosti: Darko Rudaš


Sodelovanje in povezovanje osrednja nit županovega nagovora


Anžej je v prvem nagovoru dejal, da se zaveda odgovornosti in zahtevnosti županskega dela, a hkrati verjame, da bodo s tvornim delom, sodelovanjem in povezovanjem naredili dobre korake za nadaljnji razvoj mestne občine. Kot je poudaril, je bilo stičišče vseh volilnih programov dobrobit občine, zato morajo izkazano zaupanje na volitvah upravičevati z odgovornim, profesionalnim in poštenim delom. "Želim si, da v mestnem svetu vlada strpnost, konstruktivna debata in spoštljiva kritika, kadar se bodo naši pogledi razhajali. Sprejemanje kritik in hkrati sprejemanje kompromisov kaže na zrelost, odgovornost in sposobnost tistih, ki delujemo v politiki. Zavedajmo se, da smo občina ljudje, zato morajo biti občani postavljeno na prvo mesto. Imamo priložnsot, da s svojim delovanjem dokažemo občanom, da so se na volitvah odločili prav," je izpostavil v svojem nagovoru in spomnil na bogato raznovrstnost prebivalstva v občini, na starejše z izkušnjami in mlade z idejami. "Imamo veliko več, kot je to razvidno na prvi pogled in skupaj, s sodelovanjem, smo sposobnosti narediti velike stvari. Danes je za nas svečan dan, že jutri pa nas čaka trdo delo. Prepričan sem, da bomo zmožni preseči vse delitve in ovire za dobrobit vseh nas, ki mestno občino nosimo v srcu in jo imamo radi. Delajmo transparentno in v korist občanov. Prihodnost bo boljša, če bomo sodelovali in skupaj razvijali občino ter trajno sobivali," je še poudaril Anželj.

mestni-svet, seja-mestnega-sveta, seja, moms
Aleš Cipot
Seja mestnega sveta

mestni-svet, seja-mestnega-sveta, seja, moms
Aleš Cipot
Seja mestnega sveta


Članstvo Rudaša ponovno kamen spotike


Pri zadnji točki dnevnega reda so mestni svetniki imenovali komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, in sicer v sestavi: Matej Grah (predsednik), Mitja Horvat, Gorazd Kerec (vsi Gibanje Svoboda), Goran Miloševič, Zoran Hoblaj, Bernardka Ružič (vsi SD), Bojan Petrijan, Andrej Mešič (oba SDS) in Darko Rudaš. Predlagana sestava tako imenovanega kviaza, ki je prvo stalno delovno telo mestnega sveta in njegova "kadrovska služba", je močno zmotila Mirana Forjaniča (Lista za našo Soboto), ki je oporekal članstvo predstavnika romske skupnosti Rudaša.


Po njegovem mnenju bi namreč deveto mesto v KMVVI glede na pridobljene glasove na volitvah moralo pripadati njegovi listi, katere član je sam."Padli smo na prvem izpitu demokracije," je nazorno opisal. Z njim se je strinjal Mešič (SDS), ki je bil ravno tako mnenja, da bi deveto mesto moralo moralo pripadati Listi za našo Soboto, ker je med preostalimi listami (Lista za našo Soboto, NSi, Neodvisna stranka Pomurja) osvojila največ glasov, kar je ponazoril tudi s številkami. Rudaš je namreč kot predstavnik romske skupnosti (bil je edini) dobil 179 glasov, kar je bistveno manj od preostalih list, zato sestava KMVVI po njegovem mnenju ne odraža volje volivcev.


V razpravo se je vključil tudi Miloševič (SD), ki je v prejšnjem mandatu vodil KMVVI, in poudaril, da je bil predlog oblikovan na podlagi določil poslovnika in po posvetovanju s svetniškimi skupinami ter predlagan s strani župana na podlagi ugotovljene večinske podpore. "Vse ostale razprave so pobožne želje. Župan je to pripravil in mi to podpiramo," je zatrdil. Ob koncu se je oglasil še Rudaš in pojasnil, da mu je vodja direktorata za lokalno samoupravo, s katerim je bil v kontaktu pred sejo, potrdil, da zakonodaja ne izločuje nikogar in so vsi mestni svetniki enakovredni, ne glede na to, po kakšni liniji so izvoljeni v mestni svet. "Danes sem vstopil v sedmi mandat, kar pomeni, da sem po številu mandatov najstarejši tukaj. V preteklosti sem dokazal, da lahko dobro, tvorno in strokovno sodelujem tudi v najvišjih občinskih organih," je poudaril romski svetnik, ki je bil član KMVVI tudi v prejšnjem mandatu. Tudi takrat so se pojavili podobni očitki. Predlagana sestava KMVVI je bila potrjena z 18 glasovi za in enim proti.

mestni-svet, seja-mestnega-sveta, seja, moms
Aleš Cipot
Seja mestnega sveta

mestni-svet, seja-mestnega-sveta, seja, moms
Aleš Cipot
Seja mestnega sveta

Neuradno: Podžupana bosta Timi Gomboc in Jure Lang

Še pred pričetkom seje sta svetniški skupini SD in Svoboda, ki imata skupaj 18 svetnikov in s tem večino v mestnem svetu, skupaj z županom Damjanom Anželjem podpisali tripartitno koalicijsko pogodbo o sodelovanju v prihodnjih štirih letih. Poleg programskih usmeritev je del sporazuma tudi kadrovski razrez. Po naših neuradnih informacijah bo Damjan Anželj imenoval dva podžupana, in sicer bosta to postala Timi Gomboc (SD) ter Jure Lang (Gibanje Svoboda). 

mestna-občina-murska-sobota konstitutivna-seja mestni-svet damjan-anželj