vestnik

Murska Sobota v zadnjih petih letih doživela preboj

D. N., 14. 2. 2020
MOMS
Nagrado je v imenu MOMS prevzela direktorica mestne uprave Milena Vöröš (druga z desne).
Aktualno

Podjetji Planet GV in SBR sta pripravili prireditev Zlati kamen, na kateri so podelili nagrade razvojno najbolj prodornim občinam. Za ta naziv se je potegovala tudi Mestna občina Murska Sobota, ki je bila ena izmed enajstih finalistk izbora.

Zlati kamen je sistem za spodbujanje in spremljanje razvoja na ravni lokalne samouprave, ki naj bi zagotavljale pogoje za dobro življenje. Nagrado so podelili na letošnji že deseti istoimenski konferenci, naziv najbolj prodorna občina leta je sicer prejela Idrija, vendar se je zanj potegovala tudi Mestna občina Murska Sobota, ki je bila poleg občin Cerkvenjak in Maribor ena izmed finalistk za vzhodni del Slovenije. 

4de65b9436ac6e94a353cf880da96394
Moms
Za naziv Zlati kamen se je potegovala tudi Mestna občina Murska Sobota.

Naziv razvojno najbolj prodorne občine se podeljuje na podlagi ocene organizatorjev in Strokovnega sveta Zlatega kamna, ki je neodvisno telo, sestavljajo pa ga člani oziroma strokovnjaki s treh slovenskih univerz iz iz prakse. 

ec8172871f331e33ae11f3412790aa72
Aleš Cipot
K utrditvi regionalnega središča so med drugim pripomogla tudi Vrata Pomurja oziroma Expano.

Kot so zapisali na spletni strani MOMS, se je omenjeni svet projekta letos osredotočal na pripravljenost občine na prihodnost, kar seveda vključuje tudi spretnost, s katero v nekem kraju vključujejo sodobno tehnologijo v razvoj kraja. Po besedah strokovnega sveta Zlatega kamna je Murska Sobota naredila razvojni preboj po merljivih kazalnikih, prav tako je utrdila vlogo regionalnega središča, k čemur sta bistveno pripomogla tudi dva večja projekta, in sicer Expano ter revitalizacija mestnega središča. Kot še lahko preberemo, sodi mesto po ocenah strokovnjakov med vodilne kraje v Sloveniji, ko gre za projekte trajnostne mobilnosti.

Murska Sobota je po besedah Strokovnega sveta Zlatega kamna naredila v zadnjih petih letih pravi preboj. Glede na indeks razvoja ISSO (Informacijski sistem slovenskih občin) je napredovala s 197. mesta (iz leta 2015) na 71. mesto.

MOMS zlati-kamen