vestnik

(MOMS) Pred svetniki podražitve vrtca in pomoči na domu ter tudi izplačila nagrad direktoricam

Rok Šavel, 20. 3. 2023
Aleš Cipot
Murskosoboški župan Damjan Anželj je na tokratno sejo poleg proračuna uvrstil še precej drugih pomembnih točk, ki bodo zagotovo terjale zanimivo razpravo.
Aktualno

Na naslednji seji mestnega sveta pred svetniki številne pomembne odločitve. Na mizi je poleg dopolnjega predloga proračuna, ki ga bodo obravnavali v drugem branju, tudi prvo branje novega statuta ter poslovnika. Skratka, mestni svet bo na seji obravnaval dejansko tri najpomembnejše akte vsake občine - proračun, statut in poslovnik.

Prihodnji torek, 28. marca, bo mestna občina dobila, če ne bo zapletov, dokončno potrjen proračun za letošnje leto. Po soglasni potrditvi v prvi obravnavi je glede na prejete predloge in pripombe mestna uprava z županom Damjanom Anželjem na čelu pripravila dopolnjen predlog, ki je po spremembah težak več kot 31 milijonov evrov.

PREBERITE ŠE:


(INTERVJU) Damjan Anželj: »Župan si ne izmišljuje podražitev«


(MOMS) Mestni svetniki neenotni glede novega sistema parkiranja v Murski Soboti, vroče tudi glede ZKTŠ


(MOMS) Razumevanje do nehvaležne situacije župana tudi v opoziciji: 30-milijonski proračun soglasno sprejet


Je dvotretjinska večina tokrat zagotovljena?


Kljub temu, da je proračun zagotovo eden izmed najpomembnejših občinskih aktov, pa je Anželj na mizo dal še predlog novega statuta mestne občine in poslovnika mestnega sveta. Občina je namreč v preteklosti dobila številne opozorila s strani ministrstva za javno upravo, da mora oba akta, ki sta med seboj povezana, uskladiti z ustavo in veljavno zakonodajo, zato je še v času županovanja Aleksandra Jevška leta 2020 aktivno pristopila k pripravi novih aktov. Akta sta bila pripravljena in podana v odločanje mestnemu svetu predlanskega novembra, a statut ni dobil potrebne dvotretjinske večine, zato do odločanja o poslovniku niso niti prišli, saj je Jevšek predlagal umik točke. V tokratnem mandatu imata koalicijski SD in Gibanje Svoboda skupaj 16 svetnikov, skupaj z romskim svetnikom pa je matematično že dovolj glasov za dosego dvotretjinske večine v 26-članskem mestnem svetu.

PREBERITE ŠE:

(SEJA MOMS) Premalo svetnikov glasovalo za nov statut mestne občine


Vrtec se draži, a občina zvišuje subvencijo


Poleg tako pomembnih aktov, kot so proračun, statut in poslovnik, bodo mestni svetniki odločali še o novi ekonomski ceni vrtca, ceni storitve pomoči na domu in tokrat tudi o višini parkirnine in parkirnih conah, o čemer nazadnje zaradi nesoglasij in pomislekov tudi nekaterih koalicijskih svetnikov po razpravi niso odločali in točko prestavili. V skladu z napovedmi se bo cena vrtca, kot kaže predlog, zvišala za približno 15 odstotkov, in sicer se bo cena dnevnega programa za otroka v oddelkih 1. in 2. starostnega obdobja ter v kombiniranih oddelkih od 1. do 6. leta starosti povišala z 468,24 evra na otroko mesečno na 536,63 evra na otroka mesečno. Kot osnova za izračuna plačila staršev za otroka, ki imajo stalno bivališče v soboški občini, bo v skladu s pravilnikom cena za starše znašala 456,14 evrov na otroka mesečno (prej 398,04 evra). Tudi občinska subvencija se bo zvišala, in sicer z 70,20 evra na 80,49 evrov, kar ravno tako predstavlja okoli 15-odstotni dvig. Dvig ekonomske cene in subvencije predstavlja za proračun zajeten izdatek, in sicer v višini slabih 23 tisoč evrov na mesec. Mestna občina bo ravno tako krila stroške vrtcu, ki so nastali pred novo ekonomsko ceno, in sicer v višini slabih 123 tisočakov.

mestni-svet, seja-mestnega-sveta, seja, moms
Aleš Cipot
Se obeta še ena maratonska seja mestnega sveta?


Po 30-odstotnem dvigu letos nova podražitev


Ponovno se zvišuje tudi pomoč storitve na domu, ki jo izvaja Dom starejših Rakičan. Lanski dvig, ki je znašal okoli 30-odstotkov v primerjavi z letom 2021, očitno glede na stroške, ki jih ima javni zavod, ni bil dovolj. Predlagana nova ekonomska cena storitve od ponedeljka do sobote se v primerjavi z obstoječo ceno poviša za 1,85 evra na uro oziroma za slabih sedem odstotkov. Cena za nedelje in praznike pa bi se povišala za 2,72 evra na uro oziroma za dobrih osem odstotkov in pol. Na stroške storitve vplivajo stroški delovne sile, prevozni stroški in stroški materiala, je navedeno v predlogu. Zakon določa, da mora občina storitev subvencionirati v višini najmanj 50-odstotkov cene, tudi tokrat pa bo subvencija še višja od minimalno določene, in sicer dobrih 67 odstotkov cene za storitev med tednom in 66 odstotkov cene za storitev ob nedeljah in praznikih. Občina ima v proračunu ta za namen rezerviranih 230 tisoč evrov.

PREBERITE ŠE:

(POMOČ NA DOMU) Cene rastejo, nejevolja pa tudi

Minister Maljevac v Murski Soboti: Po letu 2026 za stanovanja 100 milijonov evrov na leto


Naj spomnimo, da smo ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca, ki je pristojen za področje dolgotrajne oskrbe, ob njegovem obisku na mestni občini povprašali, kako kaže z urejanjem dolgotrajne oskrbe. Zakon, ki ga je sprejela prejšnja vlada in izglasoval državni zbor, je bil, kot vemo, zaradi predlagane preložitve izvajanja na leto 2024 tudi predmet referenduma. Uveljavitev zamika za eno leto so na referendumu potrdili tudi volivci, zdaj pa je na potezi vlada Roberta Goloba, ki pripravlja nov zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bi sistemsko uredil to problematično področje. Maljevac je napovedal, da bodo osnutek zakona pripravili do aprila in ga poslali v daljšo javno obravnavo, cilj za izvajanje zakona pa ostaja 1. januar 2024.


Nagrade in kadrovanje


Mestni svetniki bodo na seji odločali še izplačilih delovne uspešnosti direktorjev na področju kulture. Bivši direktorici Pomurskega muzeja Metki Fujs se tako obeta slabih 2000 evrov bruto, Brigiti Perhavec, ki vodi Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, dobrih 1700 evrov bruto in direktorici Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota Klaudiji Šek Škafar dobrih 1500 evrov bruto. Na mizi svetnikov bo tudi podaja soglasja k imenovanju Ivana Zajca na čelo Pomurskih lekarn in imenovanje vršilca dolžnosti direktorja javnega zavoda Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, kar bo na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja postal Robert Titan Felix.


PREBERITE ŠE:

(MOMS) Na čelu Mikka bo prišlo do spremembe, končno pa bodo direktorja dobile tudi Pomurske lekarne

mestna-občina-murska-sobota mestni-svet proračun statut poslovnik seja-moms damjan-anželj