vestnik

(MOMS) Slavic zaradi prodaje občinskih zgradb zapustil sejo. Jevšek: Sobota si zasluži sodoben upravni center

Rok Šavel, 27. 1. 2022
Rok Šavel
23. seja mestnega sveta MOMS.
Aktualno

Na seji mestnega sveta so kljub zapletom in protestu svetnika Antona Slavica v prvem branju sprejeli več kot 33 milijonov evrov težak proračun Mestne občine Murska Sobota.

Vse do šeste točke dnevnega reda tokratne seje mestnega sveta je šlo gladko. Mestni svetniki so brez razprave v drugem branju sprejeli tako odlok o ureditvi cestnega prometa v soboški občini, program opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka za predvideno stanovanjsko območje ob Sončni ulici, kot tudi odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje na zahodu mesta, vzhodno ob naselju Černelavci, tik ob razbremenilnem kanalu za reko Ledavo, kjer je predvidena gradnja novega trgovskega centra. Občinska uprava je zaradi izkušenj iz preteklosti, ko je na tem območju poplavljalo, in na predlog svetnika Mirana Forjaniča, dodala amandma k zadnjemu odloku, ki investitorju, to naj bi bila neuradno Eurospin in Lidl, nalaga sofinanciranje izgradnje tlačnega voda s prečrpališčem pred priključitvijo na kanalizacijsko omrežje.



Tik preden je soboški župan Aleksander Jevšek želel stopiti pred mikrofon, da bi obrazložil naslednjo točko dnevnega reda, predlog proračuna za 2022, pa ga je prekinil svetnik Anton Slavic. Slednji je predlagal, da se o proračunu po razpravi danes ne glasuje, saj naj bi bil zastavljen nerealno. Proceduralni predlog Slavica ni bil sprejet, za je glasovalo sedem svetnikov, 16 jih je bilo proti. Skoraj zrcalen rezultat je bil nato tudi v nadaljevanju pri glasovanju za sprejem proračuna v prvi obravnavi, a Slavic je po obrazložitvi stališča svetniške skupine Neodvisna stranka Pomurja, katere edini član je, sejo protestno zapustil še pred pritiskom na volilno napravo.

seja mom5
Rok Šavel
23. seja mestnega sveta MOMS.

Več kot 17 milijonov za investicije, tudi novo zadolževanje



Več kot 33 milijonov težak proračun, s čimer za več kot tri milijone presega lanskega rekordnega, predvideva za več kot 17 milijonov evrov investicij in je po besedah Jevška zastavljen ambiciozno, projektno in razvojno. Med večjimi investicijami, ki jih letos predvideva soboška občina, so tako energetska prenova osnovnih šol, nadzidava zdravstvenega doma, urejanje kolesarskih povezav, nagradnja vodovoda sistema B, vzdrževanje in gradnja cest, obnova kanalizacije, reševanje stanovanjske problematike in ureditev stadiona in okolice Fazanerije. Pri tem gre, kot je poudaril Jevšek za projekte, ki bodo v veliki meri povrnjeni na račun državnih in kohezijskih sredstev. Ta del prihodkov namreč predstavlja v proračuni več kot osem milijonov evrov. Mestna občina letos predvideva sicer tudi zadolževanje v višini več kot 3,5 milijona evrov, a naj bi po zagotovilih mestne uprave še zmeraj ostali med najmanj zadolženimi mestnimi občinami v državi. Prvič občina uvaja tudi participativni proračun, saj so zbirali predloge občank in občanov in po besedah župana prejeli 18 dobrih predlogov. Kar je med drugim zmotilo Slavica in tudi svetniško skupino SDS, pa so predvideni kapitalski prihodki, na katere občina računa s prodajo stavbnih in kmetijskih zemljišč, zgradb, prostorov in osnovnih sredstev. Tega naj bi bilo za 3,6 milijona evrov, pri tem pa je predvidena tudi prodaja dela občinske zgradbe in sejne dvorane.

seja-moms
Rok Šavel
23. seja mestnega sveta MOMS.

Projekt upravnega centra tokrat realen

"Trikrat sem bil izvoljen za župana, dvakrat za svetnika. Neko zaupanje sem si ustvaril med občankami in občani in ne bom sodeloval pri tem, da bi se prodajala občinska stavba. V tem momentu zapuščam to sejo," je dejal Slavic in uresničil svojo napoved. Jevšek je izrazil obžalovanje, da je Slavic zapustil sejo, saj bi lahko slišal "pojasnila na povsem legitimne dileme". Kot je obrazložil župan, je prodaja občinskih zgradb predvidena zaradi povsem realnega projekta novega upravnega centra, ki si ga "Sobota in Sobočanci zaslužijo". To naj bi bila namera družbe Imo-Real, ki je nedavno na dražbi ministrstva za šolstvo kupila staro ekonomsko šolo, degradirano stavbo tik ob občinski. Projekt upravnega centra je sicer ideja, ki je stara že več kot desetletje. Nekatere svetnike je zmotila tudi ponovna namera o prodaji Hartnerjeve vile, saj je občina plačala 80 tisočakov za pripravo projekta za obnovo, a je Jevšek podal zagotovilo, da do prodaje ne bo prišlo, dokler je on na županskem stolčku. Za predlog proračuna je v prvem branju glasovalo 16 svetnikov, štirje pa so bili proti. Proračun tako nadaljuje pot do druge obravnave, ki bo predvidoma na sporedu v mestnem svetu že prihodnji mesec. Do takrat pa naj bi ga "brusili toliko časa, da bodo vsi zadovoljni in ga nato tudi gladko sprejeli".

Ob koncu so svetniki opravili še nekaj kadrovskih zadev. Gaby Flisar je dobila nov štiriletni mandat na čelu soboškega stanovanjskega sklada, imenovani pa so bili tudi novi člani sveta nekaterih javnih zavodov.

Več o seji mestnega sveta in o sprejemu proračuna za 2022, ki bo kot kaže znova rekorden, pa v prihodnjem Vestniku.



murska-sobota mestna-občina-murska-sobota seja-moms aleksander-jevšek anton-slavic