vestnik

Monografija Murska Sobota: Mesto večje kot mislimo

A. Nana Rituper Rodež, 17. 10. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Kakšna je Murska Sobota danes vidimo in beremo v monografiji.
Aktualno

Na spominski dan Mestne občine Murska Sobota, 17. oktober, so predstavili obsežno novo monografijo Murska Sobota. Kako je to mesto sredi sveta, nagovorijo uvodne misli bralca, ki odpre reprezentativno publikacijo polno fotografij o mestu in Mestni občini Murska Sobota. Knjiga skozi pogled v preteklost in sodobnost pokaže, da je mesto večje, kot si mislimo.

4b242189c117cc8510aeb743aff2b89c
A. Nana Rituper Rodež
Monografija Murska Sobota, ki je nastajala več let.


Več let je nastajala nova monografija o Murski Soboti, za katero je besedilo napisala zgodovinarka Metka Fujs, oblikoval jo je akademski slikar Sandi Červek, uredila pa Brigita Bavčar. Pri nastajanju pa so sodelovali tudi številni drugi avtorji, fotografi Lado Klar, Jože Denko in Tomislav Vrečič, podobe nekdanje Sobote pa so prikazali s pomočjo fotografij Jožeta Kološe – Kološa, Jerolima Purača in drugih. Dodani pa so tudi odlomki iz besedil literarnih ustvarjalcev, ki so pisali o tem mestu.

614e4125073b4361dbe1dc6d29721646
A. Nana Rituper Rodež
Monografija Murska Sobota zajema različna področja, se vrača v preteklost in predstavlja sedanjost.


Prebivalci Sobote so živeli svoje življenje in ko je nekoč dr. Anton Trstenjak pripotoval v mesto, se naselil v hotelu Dobray je o domačinih, ki so se zbirali v kavarni hotela povedal, da jih vidi kot samozavestne ljudi, ki čutijo, kot da živijo v središču sveta. Podobno jih je videl Fran Sušnik, ki je iz Koroškem pripotoval, da bi se na gimnaziji zaposlil kot profesor.


Mursko Soboto so v monografiji predstavili tudi skozi prihajanja in odhajanja, pomembne stavbe in prostore, sobivanje različnih veroizpovedi, kultur in narodov, vplive in pečate, gospodarstvo in še drugo, kar je zaznamovalo in v minulih stoletjih oblikovalo mesto. Vse to je prikazano od preteklosti, torej od pojava do današnjega trenutka, je povedala Metka Fujs. Niso pa pozabili niti na najnovejši projekt EXPANO in primestna naselja.

6391e8ef0e89079afa27c3c731c3527b
A. Nana Rituper Rodež
Župan Aleksander Jeveš Murska Sobota, ob njem pa Sandi Červek in Bavčar.


V zadnjih petih letih se je Murska Sobota precej spremenila, ugotavlja Sandi Červek in dodaja, da je potrebno prav vse detajle mesta ponovno fotografirati in jih ustrezno zajeti. Urednica Bavčarjeva pa je zaključila, da lahko ob listanju monografije ugotavlja, da je Sobota pravzaprav lepša in mogočnejša, kot jo je vsakodnevno dojemala.

A. Nana Rituper Rodež
Murska Sobota je dobila novo monografijo o mestu, ki so jo sooustvarili Sandi Červek, Brigita Bavčar, Metka Fujs in še drugi sodelavci. 
monografija Metka Fujs sandi červek MURSKA SOBOTA
Kaj zdaj berejo drugi