vestnik

Moravske Toplice: Načrtujejo razvojne korake

Timotej Milanov, 7. 5. 2021
Občina Moravske Toplice
Idejno zasnovo urbanega razvoja središča Moravskih Toplic so pripravili v Studiu Kalamar.
Aktualno

Občinski svetniki so potrdili idejni zasnovi večnamenske dvorane in urbanega razvoja kraja.

Občinski svetniki v Moravskih Toplicah so potrdili idejno zasnovo načrtovane večnamenske dvorane. Gre za objekt, ki se bo raztezal na 5000 kvadratnih metrih površine. Zgrajen bo na skrajnem vzhodnem robu kraja ob potoku Mostecu. Zasnovo je pripravil Iztok Čančula iz projektantskega podjetja Misel iz Postojne. V dvorani, ki bo ustrezna tako za športne kot za kulturne in kongresne prireditve, bo skupno s fiksnimi in izvlečnimi tribunami ter VIP ložo na voljo 1500 sedežev. Pred dvorano, v kateri bo tudi gostinski lokal, bo 160 parkirnih mest. Svetniki so potrdili tudi predlog idejne zasnove urbanega razvoja Moravskih Toplic. Kot so zapisali v predlogu, se bo po tej zasnovi, ki so jo pripravili v Studiu Kalamar, središče Moravskih Toplic spremenilo v trg s trgovinsko in gostinsko dejavnostjo, imel pa bo tudi vlogo prireditvenega prostora. »Voda je tista, ki prodaja Moravske Toplice,« je ob tem povedal arhitekt Andrej Kalamar, ki zato predlaga, da bi središče kraja opremili tudi z različnimi vodnimi elementi. Osrednje mesto pa bi zavzemal paviljon, ki bi imel vlogo informacijskega centra, v katerem bi obiskovalci dobili vse informacije o dogajanju v kraju. Glavač pri tem poudarja, da je predstavljena idejna zasnova precej bogata in da presega to, kar si lahko občina privošči, zato bodo pristopili k fazni izvedbi.

Vrtina obeta

Kot smo v Vestniku že poročali, pa občina nadaljuje s preizkusi na geotermalni vrtini na območju Rimske čarde. Matej Prkič, predstavnik družbe Petrol Geo, ki za občino izvaja preizkuse, pojasnjuje, da je v vrtino, ki je zvrtana do 1460 metrov globine, trenutno vgrajena potopna črpalka v globini 300 metrov, ki je primerna za črpanje tovrstne vode. Kot rečeno, so s preizkusi začeli že lansko leto, a zaradi pogojev v vrtini niso mogli pridobiti vseh ustreznih podatkov. Zaradi tega jim zdaj pomaga srbska podružnica ruskega podjetja Borets, ki jim je dalo v uporabo svojo opremo. »Gre za tehnologijo, ki je v Sloveniji prvič uporabljena. Izkazala se je kot ustrezna in v skladu s pričakovanji dela zelo dobro,« pravi Prkič. Omenjeno opremo so potrebovali zaradi prisotnosti plina, ta namreč onemogoča delo navadnih potopnih črpalk. »Ta črpalka ima možnost ločevanja plinov v sesalnem delu. S tem omogoča, da pride do površine samo voda, ki jo lažje procesiramo, in zaradi tega dobimo bolj točne podatke.«

DSC_0421
Timotej Milanov
Župan Moravskih Toplic Alojz Glavač, predstavnica Geološkega zavoda Slovenije Nina Rman in Matej Prkič iz družbe Petrol Geo ob vrtini na območju Rimske čarde.

Vrtina je po besedah Prkiča uporabna za energetsko izrabo, saj ima ustrezne pretoke in temperaturo. Temperatura vode na ustju vrtine je 54 stopinj Celzija. V roku 14 dni bodo znani tudi rezultati analize vzorcev iz vrtine, ki bodo pokazali, na kakšen način bi bila možna uporaba vode tudi v zdraviliške namene. Analiza bo prav tako pokazala tudi, ali bi bila smotrna energetska izraba plina, ki pa sicer po njegovih besedah ni prisoten v večjih količinah. Pri raziskavah sodelujejo tudi strokovnjaki Geološkega zavoda Slovenije. Hidrogeologinja Nina Rman meni, da ima voda v vrtini zagotovo energetski potencial. Pri tem so med drugim izmerili izdatnost vrtine, ki znaša šest litrov na sekundo. Kot še pojasnjuje, je voda podobna črni vodi, ki jo uporabljajo v termah v Moravskih Toplicah.

Majerič novi ravnatelj OŠ Bogojina

Na razpis za novega ravnatelja Osnovne šole (OŠ) Bogojina se je prijavil samo en kandidat. To je profesor geografije in zgodovine na tej šoli Boštjan Majerič, ki so ga moravskotopliški občinski svetniki tudi podprli.

občina-moravske-toplice večnamenska-dvorana