vestnik

Moravske Toplice: Tako bi Kranjčevo ulico uredili študenti

Ines Baler, 24. 6. 2019
Ines Baler
Vseh pet predlogov ureditve Kranjčeve ulice si lahko zainteresirana javnost ogleda na moravskotopliški občini. 
Aktualno

V Moravskih Toplicah so v sklopu priprave strategije Občine Moravske Toplice pripravili srečanje z zainteresirano javnostjo, na katerem so predstavili idejne rešitve prostorskega razvoja osrednjega dela kraja.

Naj spomnimo, da je občina lani v sodelovanju z ljubljanskima Biotehniško fakulteto in Fakulteto za arhitekturo pripravila projekt Vizija prostorskega razvoja Moravskih Toplic z vključevanjem javnosti. Študenti 3. letnika Oddelka za krajinsko arhitekturo so se tokrat pod mentorstvom Darje Matjašec in Nejcem Florjancem osredotočili le na ureditev Kranjčeve ulice.



Kot je uvodoma poudarila Matjašeceva, gredo mesto dandanes v to, da se na urbanističnem nivoju ukvarjajo z ozelenjevanjem. »To počnejo z zelenimi površinami, ki imajo več funkcij. Drevesa z velikimi krošnjami imajo veliko absorpcijsko spodobnost. V mestih z veliko drevesi ne prihaja do poplav in težav z meteornimi vodami,« je dejala in dodala, da ugotovitve kažejo, da odraslo drevo z veliko krošnjo letno absorbira 25 tisoč kvadratnih metrov vode. Slednja tako ne pronica v kanalizacijski sistem, drevesa pa imajo tudi funkcijo ohlajanja prostora. Pet skupin študentov se pri svojem delu ni obremenjevalo z lastniškimi strukturami ali drugimi ovirami, ampak so si prosto zastavili svojo vizijo ureditve središča kraja. Vse skupine so si po besedah Matjašeceve za vhod v kraj, tako z zahodne kot vzhodne smeri, omislile dolg drevored. Kranjčeva ulica pa nato v osrednjem delu v večini predlogov preide v skupni prostor oziroma tako imenovan »shared space«, kjer imajo pešci prednost pred kolesarji in avtomobili. Posledično s tem se tudi potovalna hitrost znižuje na maksimalno 30 kilometrov na uro. Približek takega skupnega prostora je ljubljanska Slovenska ulica. A zaenkrat obstoječa slovenska zakonodaja izvajanja takih prostorov še ne omogoča, je pa v fazi priprava prestrukturiranja.

5413d0c720d5d550bcb12d682275e3b9
Ideja Zale Dimc, Luke Jaušovca in Klare Korenčan vsebuje tudi nekaj vodnih površin v središču kraja.

Središče s stojnicami in dogodki

Večina skupin je občino na svojih predlogih premaknilo v središče kraja, saj so to po njihovem mnenju mestotvorne vsebine, zaradi katerih ljudje prihajajo v kraj. Ena od skupin je denimo predlagala večjo površino zasajenih vrtnic, kar bi bilo za turistični kraj zelo primerno. Ker gre pa tudi za turistično destinacijo s termalno vodo, so si v središču tudi omislili vodo v različnih oblikah, od fontan, vodometov. Obenem so rešitve ureditve središča umeščale v ta prostor tudi tržne dejavnosti, kot so postavitev stojnic na osrednji del, poleg tega pa mora središče tudi omogočati izvedbo prireditev.



Župan Alojz Glavač je na srečanju z zainteresirano javnostjo znova poudaril, da gre trenutno le za predloge, bodo pa na občini vsekakor iskali dolgoročno ustrezne rešitve za ureditev kraja. Vendar morajo vsi iskati skupni cilj. Tako lokalno prebivalstvo, gostje oziroma turisti ter občina. Kot je ocenil, so Moravske Toplice namreč ob tem, da so turistični kraj, tudi tipična panonska vas, kjer se prebivalstvo ukvarja tudi s kmetijstom. Zato pri iskanju rešitev ne gre zanemariti dejstva, da se skozi kraj vozijo kmetijski stroji, prav tako ne lastniških struktur in postopkov umeščanja v prostor.

0e2d030bce206f42bf47566df87dd7b1
Ines Baler
Srečanje z zainteresirano javnostjo je bilo v hotelu Livada Prestige.


Več v četrtkovem Vestniku.

MORAVSKE TOPLICE ureditev Kranjčeve ulice srečanje z zainteresirano javnostjo