vestnik

(MORAVSKE TOPLICE) Dvoboj petih zaključen že v prvem krogu. Glavač: Večina volivcev ni nasedla praznim obljubam

Rok Šavel, 21. 11. 2022
Rok Šavel
Glavač in njegovi podporniki so imeli veliko razlogov za slavje, saj so župansko tekmo zaključili že v prvem krogu.
Aktualno

Aktualni župan Alojz Glavač kljub številnim protikandidatom prepričljivo slavil v prvem krogu. Franc Cipot zaostal za več kot 1300 glasov in pristal celo na tretjem mestu.

V po površini največji občini v Pomurju je aktualni župan Alojz Glavač že v prvem krogu prepričal večino volicev, kljub temu, da je imel kar štiri protikandidate, med njimi tudi nekdanjega župana Franca Cipota.

občina-moravske-toplice, alojz-glavač
Rok Šavel
Glavač in njegovi podporniki so imeli veliko razlogov za slavje, saj so župansko tekmo zaključili že v prvem krogu.

Glavač, ki bo tako na čelu moravskotopliške občine že četrti zaporedni mandat, je slavil prepričljivo in zabeležil več kot 54-odstotni delež glasov. Drugouvrščeni je bil Tomaž Gregorec, aktualni svetnik in kandidat Gibanja Svoboda, ki je zbral skoraj 20-odstotkov glasov, povratnik Cipot pa je bil šele tretji z nekaj več kot 14,50-odstotki. Sledi Tadej Henzel z dobrimi devetimi odstotki in kandidatka Vesne Tatjana Vokić Vojkovič, ki je zbrala dobra dva odstotka glasov. Udeležba je bila več kot 66-odstotna, kar je več kot leta 2018, ko se je na volišče odpravilo slabih 63-odstotkov volivcev. 


Glavač si želi sodelovanja


"Občutki so dobri, to smo si želeli. Dobro je tudi, da občina prihrani del sredstev, ki bi bila potrebna za morebitni drugi krog," je ob svojem prvem odzivu na rezultat volitev dejal stari/stari župan in se ob tem zahvalil vsem volivcem, tudi tistim, ki niso glasovali zanj, saj je to po njegovih besedah moč razumeti tudi kot željo po sodelovanju in napredku občine. "Seveda sem pa vesel takšne zmage in sem hvaležen celotni ekipi, vsem strankam, ki so me podprle in madžarski manjšini. Večina volivcev ni nasedla praznim obljubam," je poudaril Glavač in dodal, da si bodo v novem mandatu prizadevali, da bo narejeno tisto, kar ni bilo možno v predhodnih mandatih, a hkrati tudi opozoril pred krizo in neizogibnimi podražitvami javnih storitev, zaradi česar bo morala tako velika občina, kot je moravskotopliška, biti še posebej previdna. "Pričakoval bom zdaj od tistih, ki so imeli podporo vlade, da bodo besede postale meso in bomo sodelovali za dobrobit občine," je dejal moravskotopliški župan, ki si obeta dobro sodelovanje z občinskim svetom. Kot pravi si je zmeraj prizadeval za preseganje političnih razlik, saj je občina preveč izpostavljena, da bi bila vezana na eno ali drugo vlado, zato je pa tudi vesel, da so ga pri kandidaturi podpirali trije aktualni poslanci, in sicer eden koalicijski - Damijan Zrim (SD), en manjšinski - Ferenc Horvath in en opozicijski - Jožef Horvat (NSi).

Kot kažejo rezultati za 15-članski občinski svet, so največ mandatov, štiri, znova osvojili Socialni demokrati, ki so na tokratnih volitvah dobro stavili na zmagovalca in mu namenili podporo, po trije mandati so pripadli Gibanju Svoboda in Slovenski demokratski stranki, dva mandata Slovenski ljudski stranki in eden Listi Franca Cipota - Gremo Naprej. 

lokalne-volitve občina-moravske-toplice alojz-glavač franc-cipot