vestnik

Možganska kap: Pomurske občine nad slovenskim povprečjem

Ines Baler, Damjana Nemeš, 29. 10. 2018
Vestnik.si
Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi možganske kapi na tisoč prebivalcev, starih med 35 in 84 let.
Aktualno

V Sloveniji vsako leto naštejemo več kot štiri tisoč primerov možganske kapi, kar je več kot deset dnevno. Možganska kap spada med kronične nenalezljive bolezni in je med najpogostejšimi vzroki za smrt, takoj za boleznimi srca in ožilja ter rakom.

Do možganske kapi lahko privede več dejavnikov, ključen je slabši življenjski slog, ki vključuje kajenje, prekomerno uživanje alkohola ali nekaterih mamil, telesno nedejavnost, vse to pa lahko privede do povišanega krvnega tlaka, povišanega holesterola ali debelosti. Kot je povedal zdravnik Martin Ranfl iz območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Murska Sobota, gre tako pri možganski kot srčni kapi za zaplet srčno-žilnih bolezni, ki so na eni strani povezani z življenjskim slogom, na drugi strani pa s socialno-ekonomskimi dejavniki, ki so v naši regiji nekoliko slabši kot drugod.

Kako je v Pomurju

Ob svetovnem dnevu možganske kapi smo ugotavljali, kako pogosta je ta bolezen v pomurskih občinah. Publikacija Zdravje v občini, ki jo pripravlja NIJZ z drugimi organizacijami, prikazuje ključne kazalnike zdravja v občinah v primerjavi s slovenskim in regionalnim povprečjem. Med drugim tudi stopnjo bolnišničnih obravnav zaradi možganske kapi na tisoč prebivalcev, starih od 35 do 84 let. Ta je v prav vseh pomurskih občinah višja od slovenskega povprečja. Največ kapi je v Občini Odranci, sledita Cankova in Velika Polana. S podatki v omenjeni publikaciji želijo v NIJZ predvsem poudariti, da se lahko s spremembo življenjskega sloga, s telesno dejavnostjo in z bolj zdravim prehranjevanjem, možganski kapi tudi bolj uspešno izognemo. Kot je še poudaril Ranfl, moramo na podatke gledati z distanco. Čeprav so točni in zanesljivi, ne kažejo povsem relevantnega stanja v pomurskih občinah, predvsem zaradi majhnosti teh občin, zato moramo nanje gledati bolj na ravni regije.




Za preprečevanje možganske kapi in posledic, ki jih ta prinaša, so zelo pomembni preventiva, prepoznavanje znakov kapi ter ustrezno in hitro ukrepanje, saj lahko tako zmanjšamo možnosti za invalidnost ali celo smrt. Kot je še dejal Ranfl, lahko znake kapi najzanesljiveje prepoznamo z uporabo besede GROM. Črka G pomeni prizadetost govora, črka R delno ali povsem ohromelo roko, O povešenost ustnega kota in asimetričnost obraza, črka M pa minuto oziroma hiter klic nujne medicinske pomoči.


G – prizadetost govora
R – delna ali povsem ohromela roka
O – povešenost ustnega kota in asimetričnost obraza
M – minuta oziroma hiter klic nujne medicinske pomoči

Pomembne so sekunde

V Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije pa ob tem še poudarjajo, da se lahko z uspešnim takojšnjim zdravljenjem, denimo s trombolizo oziroma topljenjem strdkov, vendar ne pozneje kot štiri ure in pol po jasnem pojavu znakov in simptomov bolezni, prepreči smrt, zmanjša oviranost ali pa se bolezen celo pozdravi.


Preverili smo še stopnjo bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi. Slovensko povprečje na 1000 prebivalcev, starih od 35 do 74 let, je 2,1. Podatki o obolevnosti za srčno kapjo v pomurskih občinah se od povprečja ne odmikajo tako zelo kot podatki o možganski kapi. V nekaterih občinah so celo pod slovenskim povprečjem. Najvišjo stopnjo pri tej bolezni zaznavajo v Občini Kobilje (8,2), sledita občini Dobrovnik (5,2) in Apače (4,8).

d7633ab7840f9463b46a565198b638a8
Vestnik.si
Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi na tisoč prebivalcev, starih med 35 in 74 let.

nijz svetovni dan možganske kapi Zdravje v občinah
Kaj zdaj berejo drugi