vestnik

Možna je priključitev na beltinsko omrežje

Majda Horvat, 28. 10. 2019
Majda Horvat
V Odrancih obnavljajo komunalno čistilno napravo.
Aktualno

V Odrancih obnavljajo komunalno čistilno napravo (KČN), ki čezmerno obremenjuje okolje z izpusti vode v potok Črnec.

Kratkoročni sanacijski ukrepi, ki so jih začeli izvajati septembra, končali pa jih bodo še ta mesec, zajemajo odvoz dela odpadne vode iz prvega usedalnika na čiščenje drugam, dodatno prezračevanje vode na izhodu in pogostejše odstranjevanje mulja na odlagališču. Prav tako so že dvignili z ležišča enega od treh najstarejših bobnov za čiščenje odpadnih vod (skupaj jih je sedem) in obnovili njegovo betonsko korito. 

Potek začetnih sanacijskih del, ki bodo občino stala skupaj z obnovo betonov približno 65 tisoč evrov, si je v začetku prejšnjega tedna ogledal tudi inšpektor za okolje, ki je zaradi neustreznega delovanja čistilne naprave Občini Odranci julija letos izdal tudi odločbo. 

Inšpekcijski nadzor tudi v Odrancih 

Okoljski inšpektorat je namreč zaradi nezadostnega delovanja komunalnih čistilnih naprav in čezmernega obremenjevanja okolja maja lani odločbo najprej izdal upravljavcu turniške KČN, podjetju Varaš in Občini Turnišče, septembra in oktobra lani pa še Občini Črenšovci za napravi v Bistrici in Trnju, zato je bilo inšpekcijsko ukrepanje za KČN v Odrancih pričakovano. Inšpekcijska služba je že lani tudi ugotovila, da vse tri naprave delujejo brez okoljevarstvenih dovoljenj.  Vse tri občine so obnovo čistilnih naprav prijavile na razpis za regionalni razvoj kot skupni projekt Dolinska kanalizacija faza dva, vendar so glede na sklenjeni dogovor pristale na drugem mestu po pomembnosti. Prednost je dobilo dokončanje pomurskega vodovoda. 

62022aed67a48a67d7fcf98adcf0db93
Nataša Juhnov
Župan Ivan Markoja pravi, da je tehnično to mogoče zelo hitro izvesti, saj bi kanalizacijsko cev lahko priključili na omrežje sosednje občine pri Lipi, do tja pa bi jo lahko položili po javni površini.

Izpustne vode v Črnec 

Čistilna naprava v Odrancih je bila zgrajena v začetku devetdesetih let in ima zmogljivost 1950 PE, nanjo pa so priključeni gospodinjstva, javni in poslovni objekti v Odrancih ter celotna industrijska cona. S širitvijo te se je KČN znašla v njenem središču, zaradi dodatne obremenjenosti pa je bila vse manj učinkovita še posebej ob večjih sunkih dotoka komunalne vode. Njena izpustna voda je speljana v bližnji potok Črnec. Najprej se je stekala v potok na začetku Črenšovec, kar je bilo moteče za bližnje stanovalce, leta 2013 pa so zgradili kanal in jo preusmerili k mostu na vzhodni vpadnici v Črenšovce. Izpustna voda je obremenjena z amonijevimi spojinami, problem pa so tudi drobni celulozni delci ter vdori padavinske vode v napravo. 

V Črenšovcih bodo obnavljali 

Občina Odranci ima že nekaj časa pripravljeno dokumentacijo za obnovo KČN, stala naj bi jo približno 2,5 milijona evrov, vendar je s temeljitejšimi posegi čakala na možnosti pridobitve kohezijskih sredstev oziroma dolgoročnih rešitev. Ena od teh bi bila postavitev nove čistilne naprave skupaj s črenšovsko občino, vendar se je tamkajšnji občinski svet pred kratkim odločil za obnovo obeh obstoječih čistilnih naprav, saj je to po strokovnem mnenju za občino ugodneje. V Odrancih tako zdaj veliko resneje preučujejo možnost priključitve tamkajšnjega kanalizacijskega omrežja na drugo čistilno napravo, v Beltincih. 

Tehnično izvedljivo 

Župan Ivan Markoja pravi, da je tehnično to mogoče zelo hitro izvesti, saj bi kanalizacijsko cev lahko priključili na omrežje sosednje občine pri Lipi, do tja pa bi jo lahko položili po javni površini. Markoja se je o tej možnosti že tudi pogovarjal z beltinskim županom. Marko Virag pravi, da je zaradi nezadostne zasedenosti čistilne naprave v Beltincih možnost priključitve Odranec zanje načeloma sprejemljiva.

odranci potok-črnec