vestnik

Msgr. Zore: Upoštevati moramo vse ukrepe, vendar ne smejo v izolacijo naša srca

D. N., 22. 3. 2020
Slovenska škofovska konferenca
Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore je nagovoril vernike in vse prebivalce Slovenije.
Aktualno

Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore je na četrto postno nedeljo v televizijskem prenosu nagovoril vernike in prebivalce Slovenije. V svojem nagovoru se je dotaknil pomena preprečevanja širjenja epidemije ter duhovnega življenja v družinah in domovih v času omejitve bogoslužja v cerkvah.

"V odnosu do različnih vprašaj, idej se lahko delimo med seboj po različnih ključih in v različnih barvah. V temeljnih življenjskih držah in čutenju pa ostajamo povezani med seboj in smo si v resnici bratje in sestre. To nedvomno velja za čas, ko ne samo našo državo, ampak kar cel svet ogroža koronavirus. Ta okuži vsakega, ki pride z njim v stik - zato briše razlike med nami in nas napravlja za brate in sestre," je povedal v začetku svojega nagovora. 

V nadaljevanju je povedal, da čeprav si ne zatiskamo oči pred resnostjo položaja, hočemo videti tudi vsa znamenja upanja, ki nas tolažijo. Dodal je: "Razveseliti se moramo vsakega klica, ki ga sprejmemo od sorodnikov ali prijateljev, razveseliti se moramo vsake pozitivne vesti glede obvladovanja bolezni. In tudi sami moramo prispevati k veselju drugih s tem, da jih pokličemo, da jih okrepimo z besedo in molitvijo zanje." Dotaknil se je tudi strahu, ki nas obdaja, in vprašanje, ki se pojavlja v nas - kdo je kriv. "Podobno se dogaja tudi v času, ko nas ogroža virus. Kdo je kriv, kdo ga je prinesel v našo državo, kdo ga je prinesel v naše okolje. Vsa ta vprašanja popolnoma nič ne prispevajo k reševanju problema, ampak v nas položijo seme dvoma in nezaupanja," je še razmišljal msgr. Zore. 

nagovor, msgr
Slovenska škofovska konferenca
Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore je nagovoril vernike in vse prebivalce Slovenije.

Razmišljal je še, da se ni lahko odpovedati tolikim drugim stvarem, ki smo jih bili vajeni in so se nam zdele samoumevne, morda pa lahko ta čas tudi za nas pomeni pot k ozdravljenju. "Poskrbeti moramo za vse potrebne ukrepe, da se okužba ne bi širila. Nikakor pa ne smejo v izolacijo naša srca, ne sme v karanteno naša ljubezen, ne sme v osamo naše sočutje," je še med drugim povedal. 

Celoten nagovor msgr. Stanislava Zoreta si lahko ogledate v spodaj priloženem dokumentu. 

nagovor msgr.-stanislav-zore slovenska-škofovska-konferenca