vestnik

Mura 05: Primer zastaral, Temlinova in Topić nedolžna 

Andrej Bedek, 29. 5. 2018
Andrej Bedek
Vlasta Temlin in Miroslav Topić sta na sodišču na prvem in tudi ponovljenem sojenju odločno zanikala vpletenost, zdaj pa je pregon zoper njiju zastaral.
Aktualno

Ptujsko sodišče je tudi na ponovljenem sojenju obsodilo Vlasto Temlin in Miroslava Topića, toda danes je zadeva absolutno zastarala.

Kljub dvema obsodilnima sodbama na prvostopenjskem sodišču sta obtožena v primeru Izdaja davčnega potrdila Muri 05 nedolžna. Danes je namreč nastopilo zastaranje - in ker zadeva ni doživela pravnomočnega epiloga, se bodo očitki zoper nekdanjo direktorico Finančnega urada Murska Sobota (FUMS) Vlasto Temlin in predsednika danes že propadlega kluba Miroslava Topića izbrisali.



Od desetega do sedemnajstega maja je v štirih razpravnih dneh na okrožnem ptujskem sodišču teklo ponovljeno sojenje potem, ko je mariborsko višje sodišče februarja letos razveljavilo sodbo ptujskega sodišča iz junija 2016, po kateri je Temlinova maja 2012 usmerjala izdajo lažnega potrdila nogometnemu klubu Mura 05, Topić pa je bil obsojen zaradi napeljevanja k temu dejanju. Sodnica Katja Kolarič jima je tedaj izrekla obsodilno sodbo s štirimesečno pogojno zaporno kaznijo. Toda zagovornika obsojenih Igor Vinčecin Miran Žilavecstanapisala pritožbi in uspela. Sojenje je sicer obakrat potekalo na Ptuju, ker so se murskosoboški tožilci zaradi zagotavljanja nepristranskosti iz primera izločili.


Nekdanjo prvo soboško davkarico Vlasto Temlin so začeli preiskovati decembra 2014, ko so policijski nadzorniki iz Ljubljane pregledali postopke murskosoboške policije v primeru preiskovanja domnevnih nepravilnosti med izdajo potrdila.

Obrazložitve sodbe niso poslušali

Sodnica Kolaričeva je sodila tudi v drugo in pred dnevi zadevo pripeljala znova do razsodbe. A ob izreku sodbe se je zapletlo: ko je napočil čas za obrazložitev sodbe, so Vinčec, Žilavec, Topić in Temlinova preprosto odšli iz sodne dvorane. Očitno so sumili, da je imela ptujska sodnica sodbo že vnaprej napisano, čeprav je to zelo nenavadno, zato so ji onemogočili, da bi jim obsodilni dokument vročila kar takoj v sodni dvorani. Sodbo - izrečena je bila enaka kazen kot prvič - je tako sodnica morala poslati po pošti, ob napovedanih pritožbah obeh zagovornikov in absolutnem zastaranju zadeve pa bo višje sodišče lahko le izdalo sklep o ustavitvi postopka. Temlinova in Topić sta bila namreč obtožena kaznivega dejanja, za katerega je predpisana kazen enega leta zapora, v takih primerih pa je zastaralni rok za kaznivo dejanje šest let.


Po vložitvi obtožnice razrešena

Nekdanjo prvo soboško davkarico Vlasto Temlin so začeli preiskovati decembra 2014, ko so policijski nadzorniki iz Ljubljane pregledali postopke murskosoboške policije v primeru preiskovanja domnevnih nepravilnosti med izdajo potrdila. Nadzor nad delom kriminalistične policije je namreč našel pomanjkljivost, ker že prvič, ko so ovadili tri uslužbence tukajšnjega davčnega urada, niso opravili pogovora s Temlinovo. Prvo ovadbo, v kateri so Temlinovo preganjali zaradi domnevnega oviranja uradnih ali pravosodnih organov, je ptujsko tožilstvo februarja 2015, ker se je murskosoboško že prvič izločilo, zavrglo, kajti ni našlo dovolj dokazov za nadaljnji pregon. Novo ovadbo so murskosoboški kriminalisti zaradi zlorabe položaja sestavili aprila 2015, ptujsko tožilstvo pa je obtožnico vložilo novembra 2016, torej deset mesecev kasneje, kot so bili na okrajnem sodišču v Murski Soboti nepravnomočno že obsojeni trije uslužbenci soboškega davčnega/finančnega urada: Tatjana Gyergyek, Avgust Zakojčin Štefan Koltaj. Gyergyekova je bila obsojena na pet, Zakojč in Koltaj na štiri mesece pogojne zaporne kazni, to sodbo je mariborsko višje sodišče potrdilo.

A ob izreku sodbe se je zapletlo: ko je napočil čas za obrazložitev sodbe, so Vinčec, Žilavec, Topić in Temlinova preprosto odšli iz sodne dvorane. Očitno so sumili, da je imela ptujska sodnica sodbo že vnaprej napisano, čeprav je to zelo nenavadno, zato so ji onemogočili, da bi jim obsodilni dokument vročila kar takoj v sodni dvorani.

Temlinova je bila sicer novembra 2016 razrešena kot direktorica FUMS, potem ko je višji državni tožilec s Ptuja Zdravko Limavšek proti njej vložil obtožnico, v kateri ji je bilo očitano, da je presegla svoje pravice in zlorabila položaj, ko je 29. maja 2012 domnevno usmerjala izdajo ponarejenega davčnega potrdila Muri 05. Urad je izdal potrdilo, da so bili plačani vsi prispevki in davki z datumom 14. maj 2012, čeprav so bili poravnani šele 29. maja 2012. Topić pa naj bi jo bil k temu napeljeval, saj je tako zagotovil možnosti za nadaljnje delovanje kluba. Nekdanji predsednik kluba iz Murske Sobote je sicer oktobra 2016 v zameno za milejšo kazen s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde - dobil je 27 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo štirih let zavoljo kaznivih dejanj, storjenih v času, ko je od aprila 2010 in do januarja 2013 predsedoval klubu.
Andrej Bedek
Vlasta Temlin in Miroslav Topić na sojenju. 
Vlasta Temlin Miroslav Topič Mura 05 sodba potrdilo furs
Kaj zdaj berejo drugi