vestnik

Mura: Črno-belim pokal prvaka, Dravi pa zmaga

Tomo Köleš, 19. 5. 2018
Aleš Cipot
Mura prvak druge lige.
Aktualno

V predzadnjem krogu druge lige so nogometaši Mure že kot prvaki izgubili proti ptujski Dravi z 1 : 2 (0 : 2), ki se bori za drugo mesto in uvrstitev v prvo ligo. Ante Šimundža je takoj po tekmi uradno podaljšal sodelovanje s Sobočani.

Mura - Drava 1 : 2 (0 : 2)

Mestni stadion Fazanerija Murska Sobota, 1500 gledalcev, sodnik: David Šmajc (Kranj).

Strelca: 0 : 1 Fanimo (10), 0 : 2 Fanimo (15), 1 : 2 Bošković (86).

Rumeni kartoni: Kouter, Kurbus; Petek, Flis.

To ni bila tekma kot vsaka druga. Ne za Muro, ne za Dravo. Mura se je pripravljala na praznovanje naslova prvaka druge lige in uvrstitev v elitni razred slovenskega nogometa, Drava pa na dosego nujne zmage v boju za drugo mesto in uvrstitev vsaj v kvalifikacije za prvo ligo. Ob tako pomembnem srečanju ni manjkalo niti vodstvo Nogometne zveze Slovenije na čelu s predsednikom Radenkom Mijatovićem na čelu.


V okolici stadiona Fazanerija so tokrat vzniknile dodatne stojnice, kjer so ponujali pečenega vola na žaru in različne vrste pijač, na glavni tribuni pa so se zbrali tudi člani Prekmurske godbe Bakovci, ki so občasno med tekmo s svojo glasbo spodbujali črno-bele. Pred tribuno pa je bil že postavljen oder, na katerem je čakal pokal za prvaka druge lige. Navijaška skupina Black Gringos je okrasila severno tribuno s transparentom "Premagali smo bitke vse!", na južni tribuni se je svetlikal transparent "Čestitke za prvo ligo", na vzhodni strani, blizu nekdanje okrepčevalnice, pa je napis "Mura je večna!".


A kot se pogosto dogaja, imajo praznovanja prvaka v nogometu večkrat kakšno manjšo "napako". Tokrat je to bila ptujska Drava, ki je malce "pokvarila" zadnjo domačo tekmo črno-belih v drugi ligi, čeprav jim je pred srečanjem naredila "špalir".


Trenerju Mure Anteju Šimundži sicer ne more nihče očitati, da je tekmo vzel nalahko, saj je na igrišče poslal skoraj enako postavo, kot je bila tista v prejšnjem krogu, ki je premagala sežanski Tabor s 3 : 0. Vendar so Sobočani zdaj naleteli na izredno odločne in samozavestne nogometaše Drave, ki so imeli v svojih vrstah neverjetno razpoloženega Matthiasa Fanima, nekdanjega mladega angleškega reprezentanta. Ptujčani so pokazali, kako se bori za uvrstitev v višji razred in so povsem zasluženo odnesli vse tri točke iz Murske Sobote, saj so bili v tem prvenstvu daleč najbolj kakovosten nasprotnik, ki se je predstavil v Fazaneriji.

a0c8489c35a61894ad6c60b891c6143f
Aleš Cipot
Drava je slavila zasluženo.

Drava je povedla že v 10. minuti. Potem ko se Kouter in Dodlek nista uspela rešiti žoge, je do nje prišel Vezjak in jo podal na levo stran, kjer je z volejem z levico streljal Fanimo in zabil žogo v daljši kot vratarja Šafarića. Nov šok za domače je sledil v 15. minuti. Bizjak je z lobom odlično zaposlil Fanima in iz igre izvrgel celotno Murino obrambo, odlični temnopolti igralec Drave pa je takoj streljal in povišal vodstvo gostov na 2 : 0. V 24. minuti je so imeli Ptujčani možnost, da si dokončno zagotovijo zmago. Po napaki Kurbusa je pobegnil Kolar in idealno podal do Bizjaka, ta pa je sam pred vrati zgrešil skoraj nemogoče.
Mura, ki se je sicer skušala truditi, a ji je manjkalo pravega naboja, je prvi pravi strel sprožila šele v 28. minuti, ko je poizkusil kapetan Kozar, vendar ni resneje ogrozil vratarja Šelige. Nasploh so črno-beli kakšnih 80 minut delovali skoraj povsem nemočno proti čvrstim in zanesljivim nogometašem Drave, ki so brez večjih težav reševali tudi vse nevarnosti v obrambi. Fanimo je pobegnil svojim branilcem tudi v 55. minuti, ko je z leve strani streljal prek vrat, pravo miniaturo pa je prikazal v 76. minuti, ko je s svojo izjemno hitrostjo pretekel več kot polovico igrišča, za sabo kot za šalo pustil vse Murine branilce in nevarno streljal, vendar se je tokrat z obrambo izkazal Šafarić. Ko je Fanimo v 89. minuti zapustil zelenico, so mu poleg številnih navijačev Drave zaploskali tudi pristaši domačega kluba in ni jih bilo malo, ki so menili, da bi bil ravno ta nogometaš prava okrepitev Mure v prvi ligi.


Mura, ki je v drugem polčasu uspela sprožiti le dva strela (Kous in Bobičanec), je znižala izid v 86. minuti, ko je po prostem strelu Bobičanca z glavo od blizu zadel branilec Bošković. Po tem zadetku so črno-beli zvišali prestavo in z vsemi silami napadli vrata gostov, in vprašanje je, kako bi se končala tekma, če bi tako igrali že od začetka. Tako pa je Drava odbila vse napade, Šeliga pa je ob pravem "projektilu" Maruška žogo odbil tudi z glavo. Gostje so se na koncu veselili izjemno pomembne zmage, v boju za drugo mesto pa bodo morali slaviti še v zadnjem krogu na Ptuju proti Brežicam, saj je v tem krogu v gosteh pri Brdih zmagala tudi Nafta (0 : 1).


V ekipi Drave je celotno srečanje proti Muri odigral tudi Mitja Rešek, ki je bil lansko sezono v tretji ligi še pri soboškem moštvu in je bil celo strelec prvega zadetka v odločilni tekmi zadnjega kroga proti Odrancem, ko je bilo na koncu 3 : 0 za Muro: "V Mursko Soboto smo prišli po zmago, ker je to edino štelo za nas. Če bi se poklopilo, da predzadnji Ankaran ne bi dobil licence in bi drugo mesto v drugi ligi avtomatično vodilo v prvo, bi bilo to super, vendar mi o tem ne razmišljamo, ampak samo o sebi, saj smo odvisni samo od naših zmag. Nikoli ne veš, kaj vse se lahko zgodi v nogometu. Lansko sezono sem bil pri Muri, zdaj pa povsem stoodstotno pri Dravi, kjer je vse, kot mora biti. Čeprav smo jo sedaj premagali, je Mura zasluženo na prvem mestu, saj je od vseh v drugi ligi pokazala največ, zato ji čestitam."


Po tekmi je sledilo slavje s predstavitvijo vseh igralcev Mure in podelitvijo pokala, ki ga je kapetanu Mure predal Radenko Mijatović. Soboški župan je na odru pomahal z gradbenim dovoljenjem za postavitev žarometov, ki ga je občina izdala v petek, žarometi pa naj bi na stadionu zasvetili najkasneje oktobra. Robert Kuzmič, alfa in omega soboškega kluba, pa je gledalcem takoj po prejemu pokala sporočil veselo novico, da je trener Ante Šimundža podaljšal sodelovanje z Muro še za eno leto, kar je bilo sprejeto s huronskim navdušenjem. Šimundžin strokovni štab ostaja enak, na listi okrepitev se je že znašlo pet ali šest imen, od sedanjih igralcev pa sta novi dveletni pogodbi že podpisala Rok Sirk in Žan Karničnik.

acda5d1377d36dcb145818b1460205a2
Aleš Cipot
Robert Kuzmič z veselo novico: Ante Šimundža ostaja trener pri Muri.


Mura: Šafarić, Bošković, Kozar kap., Bobičanec, Maruško, Kouter (Sirk, 60), Kous, Maroša (Šlak, 75), Dodlek, Vaš (Karničnik, 46), Kurbus. Trener: Ante Šimundža.
Drava Ptuj: Šeliga, Flis, Petek, Pirtovšek, Lonzarić, Rešek, Šporn kap., Kolar (Kukovec, 54), Bizjak (Šalamun, 87), Vezjak, Fanimo (Kolar, 89). Trener: Simon Sešlar.







d92e7004bd3ee954455dd30c914dd54a
Aleš Cipot
Nino Kouter.


a05e31bb0d0d201cc83265dcb2c36fc6
Aleš Cipot
Robert Kuzmič s svojim ruskim partnerjem.


de26e3b49f8669cf93b341b7a4f4db39
Aleš Cipot
Mura prvak druge lige.


77e4599e0bf17e81c63a570155307a38
Aleš Cipot
Mura prvak druge lige.



088dcb11668e1d4c4810386067ca4ae1
Aleš Cipot
Ruski partner in Robert Kuzmič.

mura Drava Ptuj 2. SNL naslov prvaka pokal 1 : 2