vestnik

Mura na svetovnem zemljevidu naravnih bogastev

Ines Baler, 1. 8. 2018
Natasa Juhnov
Območja, ki jih Unesco razglasi za biosferna, spodbujajo ohranjanje biološke pestrosti in trajnostni razvoj. Fotografija Natasa Juhnov
Aktualno

Ohranjanje naravne pestrosti – Večina vidi razvojne priložnosti, kmetje nezaupljivi

Nadaljevanje s 1. strani

Konec načrtov za elektrarne?

»Potihoma je tu šlo za eno zadevo, okrog Mure se namreč že desetletja pogovarjajo o elektrarnah. Mislim, da se je to dogajalo nekoliko vzporedno s tem, kako Muro zaščititi pred posegi,« pojasnjuje Küčan. Kmetje sicer niso dobili nobenih dodatnih nasvetov, med pripravljanjem predloga so jim tega sicer predstavili, a kot je dejal, niso dobili nobenega zagotovila kmetijskega ministrstva, da v prihodnje ne bo prišlo do kakšne sporne odredbe, ki bi omejevala kmetovanje. Tudi Arno Mohl, programski vodja projekta Mura-Drava-Donava pri Svetovnem skladu za naravo Avstrija, vidi razglasitev BOM kot jasen znak protesta proti hidroelektrarni Hrastje - Mota in kot zavezo lokalnega prebivalstva k zdravemu okolju.
Na okoljskem ministrstvu glede tega pravijo, da BOM ne pomeni nacionalnega varstvenega statusa ter formalno ne vpliva na postopke umeščanja elektrarn. »Dejstvo pa je, da vsak poseg, ki bistveno vpliva na naravne vire in uničuje biotsko vrednost območja, lahko ogrozi doseganje ciljev biosfernega območja in izniči priložnosti, ki so jih z razglasitvijo dobile lokalne skupnosti in širša regija,« poudarjajo. Habjanič pa dodaja, da je regija z razglasitvijo BOM za nekaj časa ušla scenariju balkanskih držav: »Tudi slovenska podjetja sodelujejo pri investiranju v hidroelektrarne, kjer je še eden redkih velikanskih vodnih potencialov. Gre za zasedanje še vseh preostalih in nepozidanih rek, ki z gradnjo hidroelektrarn mednarodnim investitorjem omogočajo zasedbo vodnih virov.« In nadaljuje, da bi se lahko hitro zgodilo, če bi vlada prodala državna energetska podjetja tujcem, da bi na »naši reki« gledali »naše nekdanje hidroelektrarne« in bi imelo koncesijo za Muro tuje podjetje.
Ines Baler
Kaj zdaj berejo drugi