vestnik

Mura: Namesto naslova prvaka darila Bravu

Tomo Köleš, 29. 4. 2018
Aleš Cipot/fotolens.si
Aktualno

V popolnoma "nori" tekmi 26. kroga druge lige so nogometaši Mure v Fazaneriji remizirali z Bravom 2 : 2, potem ko so do 81. minute po katastrofalnih napakah zaostajali že z 0 : 2. Na naslov prvaka bodo morali še malo počakati.

Mura - AŠK Bravo 2 : 2 (0 : 1)

Mestni stadion Fazanerija Murska Sobota, 900 gledalcev, sodnik: Dejan Vivod (Dravograd).

Strelci: 0 : 1 Kadrić (18), 0 : 2 Kadrić (49), 1 : 2 Sirk (81), 2 : 2 Maruško (85).

Rumeni kartoni: Maruško, Kozar; Brekalo, Kadrić, Đajić, Kurtovič.

Rdeči karton: Đajić (92, drugi rumeni) - AŠK Bravo.

Marsikdo od Murinih pristašev je danes že potihem pričakoval, da bi si črno-beli morda že zdaj tudi teoretično zagotovili naslov prvaka druge lige in uvrstitev v prvo ligo, a še enkrat se je izkazalo, da je žoga okrogla in da se nikoli ne ve, na katero stran se bo obrnila. Že z morebitnim remijem Drave in Nafte, na katerega so upali simpatizerji Mure, ni bilo nič (Ptujčani so slavili s 3 : 1), namesto pričakovane Murine zmage pa so navijači v Fazaneriji videli "noro" tekmo s katastrofalnimi napakami domače obrambe, na drugi strani fenomenalnimi vratarskimi paradami, nepriznanim regularnim golom, nokdavnom Roka Sirka, ravsanjem med nogometaši, zadetkoma Mure v zadnjih desetih minutah, rdečim kartonom in še čem.
Trener Mure Ante Šimundža je začel srečanje s presenetljivo zaprto formacijo. Amadeja Marošo je pustil na klopi, kjer so bili tudi Nik Lorbek, Luka Šušnjara in Nino Kouter. Tako je bil edini pravi napadalec samo Sirk, ki mu je s strani in iz sredine pomagal Luka Bobičanec. In po začetnem pritisku domačih je njihova nevarnost za vrata Igorja Vekića kmalu splahnela.
Potem pa je v 18. minuti Aleksandru Boškoviču na desni strani ob oddaji žoge spodrsnilo, do nje je prišel kapetan gostov Milan Đajić, jo podal do napadalca Harisa Kadrića, ta pa je z diagonalnim strelom zadel mrežo Kristijana Matoševića - 0 : 1.


Mura je skušala hitro izenačiti, a so bili Arpad Vaš, Bobičanec in Matic Maruško za malo nenatančni ali pa se je izkazal Vekić.
Gostje so tako na odmor odšli s prednostjo, ki so jo povečali v 49. minuti, ko je iz gola stekel Matošević in zgrešil žogo, Kadriću pa ni bilo težko zadeti praznih vrat - 0 : 2. Žvižgi in negodovanje domačih gledalcev so bili vse glasnejši. Mura je bila do tega obdobja neprepozavna ekipa. In zmedenost v Murini obrambni vrsti, ob kateri je še kapetan Alen Kozar izgubil žogo, se je nadaljevala, gostje pa so prihajali do nevarnih priložnosti, a je zdaj začel Matošević braniti kot "nor" in je z neverjetnimi paradami še držal Muro v igri.


Nato je prišlo obdobje domačih, ki so začeli z vstopoma rezervistov Maroše in Šušnjare igrati mnogo hitreje in bolj napadalno.
V veliki priložnosti sta se tako v 69. in 70. minuti znašla Sirk in Maruško, a je Vekić obakrat njuna strela ubranil. V 79. minuti je Sirk po kotu gostov žogo odbil z glavo, a je bil sunek tako močan, da je soboški napadalec začel opletati po igrišču kot pijanec, dokler ni padel na travo, saj je bil kot boksar v nokdavnu.


A že dve minuti kasneje je bil že strelec Murinega zadetka. Po desni strani je obrambi pobegnil Bobičanec in podal na drugo vratnico, kjer je bil na pravem mestu Sirk in žogo zabil v mrežo - 1 : 2. Sedaj so domači navijači z izjemno glasnostjo začeli spodbujati črno-bele.


V 84. minuti je Bobičanec z daljave izvajal prosti strel in močno streljal, Vekić je žogo znova odbil v kot. Takoj ga je izvedel spet Bobičanec, v gneči v kazenskem prostoru je nazadnje streljal Zvonimir Žiger, od prečnika pa se je žoga odbila za golovo črto in nazaj v polje. Večina gledalcev je videla zadetek, ne pa tudi prvi pomočnik sodnika Primož Perger iz Limbuša. Tudi kasnejši video posnetek je potrdil, da je bil Žigerjev zadetek povsem regularen.


A ne glede na to je že v naslednji akciji žogo gostom odvzel še en Murin rezervist Nik Lorbek in jo podal v sredino, kjer je bil na pravem mestu Maruško in Muri vendarle prinesel izenačenje - 2 : 2.


Kljub nadaljnjim naporom črno-belih so se nogometaši Brava dobro branili ter z zavlačevanjem in menjavami nekako prišli do točke, ki so si jo resnici na ljubo tudi zaslužili, saj so bili doslej ob Krki ekipa, ki je v Fazaneriji v prvenstvu kot gost prikazala najboljši in najbolj pogumen nogomet. Igralci obeh moštev so si med srečanjem nekajkrat "skočili v lase", v 92. minuti pa je po eni od takšnih akcij drugi rumeni in s tem rdeči karton dobil kapetan Brava Đajić.


Mura ima s tem remijem 10 točk prednosti pred Dravo, zato je računica jasna: če v naslednjem krogu na gostovanju v Novem mestu Sobočani premagajo Krko, bodo že teoretično prvaki druge lige, ne glede na to, če tudi Drava zmaga na gostovanju pri sežanskem Taboru, saj bo takrat v igri samo še 9 točk.



Mura: Matošević, Boškovič, Kozar kap. (Lorbek, 73), Bobičanec, Maruško, Kous, Žiger, Karničnik (Maroša, 57), Sirk, Vaš (Šušnjara, 62), Kurbus. Trener: Ante Šimundža.









nogomet mura bravo 2 : 2
Kaj zdaj berejo drugi