vestnik

Murska Sobota bo eden od biserov Podonavja

BESEDILO A. Nana Rituper Rodež, 21. 6. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Vrata je odprl Mobilnostno-informacijski center Murska Sobota.
Aktualno

Sredi Murske Sobote so odprli Mobilnostno-informacijski center Murska Sobota, ki ima svoj sedež v Turistično informacijskem centru (TIC Murska Sobota). Pripomogel naj bi, da bi, tako domačini kot obiskovalci, in turisti osebne avtomobile zamenjali za javni prevoz, železnice in avtobuse ali kolesa. 

Mobilnostno-informacijski center je nastalv okviru mednarodnega projekta Transdanube.Pearls (Interreg), ki si prizadeva za povezovanje sektorjev trajnostne mobilnosti in turizma. Projekt povezuje devet držav v Podonavju, edini slovenski partner je Razvoja agencija Sinergija, pridruženi partner je Pomurska turistična zveza, k sodelovanju in za izvajanje aktivnosti pa so povabili Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota (ZKTŠ). Tak center bi naj postal generator sprememb potovalnih navad prebivalstva, tako domačinov kot turistov.


b63da805fda543e812d0af297409ccca
A. Nana Rituper Rodež
Od leve Stanislav Sraka, Aleksander Jevšek in Brigita Perhavec in desno Simona Raudi.


Z veseljem smo pristopili k temu projektu, saj je naš TIC in tudi Murska Sobota že do zdaj sledil težnjam po trajnostni mobilnosti in je nudil obiskovalcem vse potrebne informacije o turističnih storitvah in znamenitostih v tem okolju, je povedala Brigita Perhavec, direktorica ZKTŠ . V okviru projekta se bo s podporo Mestne občine Murska Sobota kupilo 40 koles ter trije sklopi Soboškega biciklina s po petimi kolesi, naredili pa bodo tudi dodatne postaje, v okviru projekta Transdanube.Pearls pa bosta kupljena dva nosilca za kolesa za avtobuse Avtobusnega Prometa Murska Sobota, ki bosta vozila na relaciji Murska Sobota in Lendava. Ena od kolesarskih postaj pa bo tudi Expano, kjer pa bo urejeno tudi postajališče za avtodome.

2455ef55e7a882cab80e6becfeba55fd
Nataša Gider
V Mruski Soboti si lahko izposodite kolo, kmalu pa bo na voljšo še več koles in postaj.


Murska Sobota se že od prej vključuje v projekte Smart City, v ta namen so izdelali projekt o trajnostni mobilnosti mesta in načrtih za prihodnost. Naše mesto je eno redkih tako v Sloveniji kot v Evropi, ki ima organiziran brezplačni promet, poleg tega pa so na voljo tudi kolesa za izposojo, je dodal murskosoboški župan Aleksander Jevšek. Potrebno pa bo delati še na infrastrukturi, izgradnji kolesarskih poti in povezavi le teh med občinami. Na vprašanje, ali se je izposoja koles prijela, pa pravi, da gre pri trajnostni mobilnosti za dolgotrajni proces, ki sicer počasi, ampak vztrajno razbija ustaljene navade prebivalstva.

891e1c8cbc9d7d9058f166b61b225781
A. Nana Rituper Rodež
Na otvoritvi Mobilnostno-informacijskega centra Murska Sobota.


Evropski projekt Transdanube.Pearls želi vzpostaviti mrežo mest, ki bodo spodbujala trajnostno mobilnost ter spreminjale potovalne navade domačinov in tudi obiskovalcev, ki pridejo k nam z javnimi prevozi ali pa avtomobilom in želijo potovanje nadaljevati z javnimi ali ekološko bolj prijaznimi prevozi, je poudaril Stanislav Sraka, direktor Razvojne agencije Sinergija. V okviru projekta, ki bo trajal do junija leta 2019, je za vse partnerje in sodelujoče na voljo 3 milijone evrov. Ta projekt pa je nastal, ker so prejšnji projekti pokazali, da večina obiskovalcev uporablja osebne avtomobile predvsem zaradi pomanjkanja mobilnostnih storitev in informacij.

9011b2edea626be47b5ffa53b6a32ed9
A. Nana Rituper Rodež
Izobrazili so tudi mobilnostne managerje, ena med njim je Jasmina Sitarič Hašaj.

Za ta namen in potrebe delovanja centra so usposobili tudi mobilnostne managerje, ki bodo nudili informacije s področja trajnostne mobilnosti in turizma. Kot je povedala mobilnostna managerska Jasmina Sitarič Hašaj pa pripravljajo tudi več turističnih produktov, v okviru katerih bodo povezali različne turistične ponudnike v regiji, ki nudijo podobne storitve trajnostne mobilnosti.

A. Nana Rituper Rodež
Mobilnostno informacijski center
Mobilnostno-informacijski center Murska Sobota Transdanube.Pearls trajnostna mobilnost turizem