vestnik

Murska Sobota: Občina želi prodati Hartnerjevo vilo

T. M., 4. 3. 2019
Nataša Juhnov
Občina se je odločila za prodajo vile, ki je sama ne more obnoviti. 
Aktualno

Vodstvo Mestne občine Murska Sobota se je odločilo, da bo prodalo tako imenovano Hartnerjevo vilo, stavbo, v kateri je dolgo domovala tudi študijska knjižnica. Kot so zapisali v načrtu ravnanja z nepremičnim premoženjem za letošnje leto, občina omenjene stavbe ne potrebuje za svoje potrebe, zato naj bi bila prodaja utemeljena.

Kot smo že poročali, je bil v zvezi z objektom sprožen odškodninski zahtevek Elisabethe Wurth, hčere nekdanjega lastnika stavbe in soboškega župana Ferdinanda Hartnerja, danes najbolj znanega kot izrazitega zagovornika madžarizacije Prekmurja. V poravnavi ji je leta 2017 država za premoženje, ki so ga oblasti Hartnerju zaplenile po drugi svetovni vojni – poleg omenjene vile še grad pri Gradu na Goričkem in številna zemljišča –, skupaj z obrestmi plačala 1,9 milijona evrov. Občina je pred leti nameravala stavbo preurediti v protokolarni objekt, sedaj pa se je očitno odločila za prodajo, od katere si obeta pol milijona evrov. V mestni upravi pojasnjujejo, da je objekt v celoti v lasti Mestne občine Murska Sobota in da je nepremičnina po odloku o razglasitvi nepremičnih kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju občine iz leta 1991 kulturni in zgodovinski spomenik kot meščanska in trška arhitektura. Hkrati poudarjajo, da bo ne glede na prihodnje lastništvo nepremičnine objekt še naprej biser Murske Sobote. »Vsakokratni lastnik mora namreč objekt uporabljati v skladu s predpisi o varovanju kulturne dediščine, pred vsemi načrtovanimi posegi pa pridobiti kulturnovarstvene pogoje oziroma soglasje, ki ga izda pristojna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.«


691b182027885d9ead12bef017825132
Nataša Juhnov


Kot pravijo, je Mestna občina Murska Sobota odločitev o prodaji sprejela, upoštevajoč dejstvo, da nima razpoložljivih sredstev za potrebno obnovo objekta, ki bi okvirno znašala do dva milijona evrov. »Zato mora, skladno z načelom gospodarnosti ravnanja s svojim lastnim stvarnim premoženjem, omogočiti njegovo gospodarno rabo, kar se lahko doseže le s prodajo. Če se bo našel kupec oziroma investitor, ki bo objekt obnovil, seveda ob sodelovanju ustrezne službe za varstvo kulturne dediščine, bo s tem preprečeno nadaljnje propadanje objekta, kar je ne nazadnje tudi cilj in interes občine.« Na vprašanje, ali se je že pojavil potencialni kupec objekta, odgovarjajo, da za zdaj še ni zaznati interesov kupcev, in dodajajo, da se tudi formalni postopki prodaje ne morejo začeti pred sprejetjem proračuna ter načrta odprodaje nepremičnin mestne občine za letošnje leto. »Vrednost nepremičnine je v načrtu določena na podlagi veljavnih predpisov, to je z orientacijsko vrednostjo, dokončna tržna vrednost pa se bo oblikovala v okviru izvedbe postopka prodaje.« Če nepremičnine ne bo mogoče prodati, bodo v občinski upravi iskali druge možnosti financiranja obnove objekta v obliki javno-zasebnega partnerstva ali z evropskimi sredstvi.

Foto Zauneker
hartnerjeva vila MURSKA SOBOTA