vestnik

Murskosoboška Svoboda v drugem krogu ne bo podprla nikogar. Anželj meni, da je odločitev preuranjena, Mešič jo pozdravlja

Rok Šavel, 23. 11. 2022
Jure Zauneker
Že razpoke v pričakovani koaliciji med Svobodo in SD v mestnem svetu, ki je morda sploh ne bo?
Aktualno

Pomenljivo sporočilo iz tabora murskosoboške Svobode pred dvobojom med Damjanom Anželjem in Andrejem Mešičem v drugem krogu županskih volitev.

Prah po volilni nedelji se še ni dobro polegel, že so z izjavo za javnost v soboški Svobodi dvignili pritisk pred drugom krogom, ki bo na sporedu 4. decembra. Tam se bosta, kot je znano, pomerila kandidat Socialnih demokratov Damjan Anželj in Andrej Mešič, ki ga je predlagala Slovenska demokratska stranka. Za pričakovati je bilo, da bo Svoboda, ki je s svojim kandidatom Mitjo Horvatom osvojila tretje mesto, podporo namenila Anželju, saj sta stranki navsezadnje koalicijski partnerici v vladi. Toda še enkrat več se je izkazalo, da ne gre enačiti državne in lokalne politike. V izjavi za javnost, pod katero se je podpisalo vseh osem novoizvoljenih mestnih svetnikov Svobode, so namreč ti praktično zavrnili podporo enemu ali drugemu kandidatu v drugem krogu.

"Naša svetniška skupina zagotovo ne bo pristajala na kompromise, kajti zavedamo se, da nam je bila zaupana velika odgovornost. Ne držimo fige v žepu in ne trgujemo z vašim zaupanjem. Tako ne bomo delovali, čeprav je to v politiki morda običajno. Naj smo pa že danes jasni - čez manj kot 4 leta želimo stopiti pred občane in jih nagovoriti za še večjo podporo. V tem času bomo aktivno predlagali rešitve in nudili podporo predlogom, ne glede na to, katera politična opcija jih bo predlagala. Za nas ni pomembno iz katere politične stranke bo izvoljen župan, pomembna bo izključno pripravljenost na sodelovanje in uresničevanje temeljnih razvojnih projektov," so jasni v Svobodi.


To pravita Anželj in Mešič


Kaj je botrovalo tej izjavi, ni povsem znano, sklepati pa je mogoče, da je počilo že v začetnih pogovorih o koalicijskem sodelovanju med SD in Svobodo v novem mandatu, poraja se tudi vprašanje, ali je odločitev za "nepodporo" usklajena z vodstvom stranke. Kot nam je povedal Anželj, meni, da je takšna odločitev zgolj nekaj dni po volilni nedelji preuranjena. "Morda gre za razočaranje nekaterih nad volilnim izidiom," ocenjuje županski kandidat in dodaja, da v SD vztrajajo, da je sodelovanje in povezovanje ključnega pomena in se bodo stvari slej ali prej tako morale tudi odviti, zato verjame, da bo na koncu do dogovora vendarle prišlo. Mešič na drugi strani pa takšno odločitev Svobode pozdravlja in poudarja, da naj se volivci odločijo po lastni izbiri, ob tem pa tudi dodaja, da je ravno zaradi tega sam najprimernejši kandidat za župana, ker bi presekal tovrstno politično kupčkanje in strankarsko spopadanje.

lokalne-volitve mestna-občina-murska-sobota gibanje-svoboda mitja-horvat damjan-anželj andrej-mešič