vestnik

Na Agri danes protest kmetov

STA, 25. 8. 2021
Bobo
Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved.
Aktualno

Danes se bo na sejmu Agra sestal Svet za kmetijstvo, za tem pa bo potekal posvet o strateškem načrtu nove skupne kmetijske politike do leta 2027. V podporo svojim predlogom pri strateškem razvoju kmetijstva je protest v Gornji Radgoni napovedal sindikat kmetov.

Kot je za STA povedal predsednik sindikata kmetov Slovenije Anton Medved, se bodo traktoristi, opremljeni s transparenti in slovenskimi zastavami, ob 14.30 zbrali pri gornjeradgonskem gasilskem domu in ob treh krenili proti središču mesta.

Na sejmišče, kjer bo potekala seja sveta za kmetijstvo, bosta zapeljala dva traktorista. Ob 16. uri bosta Medved, ki bo tudi na seji sveta, in minister Jože Podgoršek prišla s seje, Medved bo ministru prebral in predal protestno noto. Minister bo nagovoril kmete in jih povabil na javno razpravo o strateškem načrtu kmetijstva. Na njej bodo agrarni ekonomisti predstavili svoje izračune in poglede na načrt.

Ministra bodo po Medvedovih besedah kmetje pozvali, naj upošteva predloge, sicer bodo nadaljevali pritiske v Ljubljani.

Podgoršek je ob tem povedal, da je protest legitimna pravica sindikata, vendar napovedanega ne jemlje kot protest, ampak bolj kot moralno podporo za pogajanja.

Sicer pa je peti dan kmetijsko-živilsko sejma v znamenju zadružnikov, prašičerejcev, rejcev drobnice, dan kmetijsko-živilskega šolstva, dan zamejskih Slovencev in Ekocivilne iniciative Ekoci.

sejem kmetijstvo protest prehrana