vestnik

(FOTO) Na tekmovanju v kuhanju bograča je zmagala ekipa...

Jože Gabor, 28. 8. 2021
Jože Gabor
V starem mestnem jedru Lendave poteka danes v okviru Festivala Vinarium tradicionalna prireditev Bogračfest
Aktualno

V starem mestnem jedru Lendave je danes v okviru Festivala Vinarium potekala tradicionalna prireditev Bogračfest s tekmovanjem v kuhanju bograča. Kdo skuha najboljšega?

V svetovni prestolnici bograča Lendavi je bila letošnja prireditev skromnejša, kot je bila pred pandemijo, ko se je v tekmovanju za Mojstra bograča pomerilo tudi več kot sto ekip. Lani so sicer organizirali le kuhanje bograča, ki so ga obiskovalci lahko odnesli domov. Na Glavni in Mlinski ulici je to priljubljeno prekmursko jed tokrat kuhalo 27 ekip.

bogračfest-2021, bogračfest, lendava
Jože Gabor
Organizator prireditve je Zavod z turizem in razvoj Lendava v sodelovanju z občino Lendava.

Ekipe so že ob 9. uri začele s pripravami na kuhanje in urejanjem tekmovališč, ki jih je strokovna komisija prav tako ocenjevala. Organizator prireditve je bil Zavod za turizem in razvoj Lendava v sodelovanju z občino Lendava. Ob kuhanju bograča tekmovalnih ekip je potekal spremljevalni program s sladko ulico in kulinarično ter ponudbo vin iz bližnjih vinogradov in drugih napitkov. Obiskovalcem so bili na voljo bograč, langaš, votli kolač in druge jedi. Za glasbeno popestritev je poskrbela skupina Skok, zvečer pa Blue Planet.

bograč, lendava
Jože Gabor
Na Glavni in Mlinski ulici to priljubljeno prekmursko jed tokrat kuha 27 ekip

Na tekmovanju v kuhanju bograča je zmagala ekipa Varis, drugi so bili Žabarji, tretji pa Palfinger. Najbolj urejeno tekmovališče je imelo Društvo vinogradnikov in sadjarjev Lendava. Med najbolje ocenjenimi so bile še bograči ekip Martmetal, Gorenci in 303.

bogračfest, varis
Jože Gabor
Najboljše ekipe

Letos se bodo Lendavčani poskusili z bogračem uvrstiti v Guinessovo knjigo rekordov. Z kuhanjem rekordnega 1500 – kilogramskega bograča v velikem loncu bodo začeli v petek, 3. avgusta, ob 21. uri. Zaključek kuhanja pa bo v soboto, 4. avgusta, ob 12. uri.

bogračfest lendava